Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Megapark met 121.000 zonnepanelen bij Kapel-Avezaath

TIEL - De Tielse politiek ziet de aanleg van twee enorme zonneparken bij Kapel-Avezaath met een gezamenlijke oppervlakte van zo'n 50 voetbalvelden wel zitten.

Bij de gemeente zijn verzoeken binnengekomen van twee verschillende bedrijven. Een project voor een zonnepark van circa 17 hectare is gepland aan de Krommesteeg, het andere park behelst 20 hectare aan De Eng. In beide gevallen gaat het om een locatie waar nu een fruitboomgaard is. 

Bij elkaar moeten er op de zonneparken 121.000 zonnepanelen komen, goed voor het stroomverbruik van zo'n 9.000 gezinnen. Dat is ruim de helft van de Tielse huishoudens.

Agrarisch gebied

Bij de Tielse politiek tekent zich een meerderheid af die de plannen wel ziet zitten, mits de parken goed in het landschap ingepast worden en niet hinderlijk zijn voor omwonenden of recreanten. Maar de gemeenteraad is niet onverdeeld positief. CDA, PvdB, OD16 en SociaalTiel willen de grote hoeveelheid zonnepanelen niet in het agrarische gebied. 

Volgens wethouder Laurens Verspuij zijn de zonneparken hard nodig, om de doelstelling te halen om rond 2020 12,5 procent van de energie voor Tiel duurzaam op te wekken.

Draagvlak vergroten

'Ja, mits', is daarom de insteek die het gemeentebestuur van Tiel kiest. Ook omwonenden hebben zich vooralsnog positief over de plannen uitgelaten. Bij de uitwerking moeten er nog uitgebreide inspraakprocedures doorlopen worden. 

Om het draagvlak verder te vergroten, denken de initiatiefnemers aan zaken als het mede-eigenaar maken van omwonenden, educatieve programma's, een rustpunt en oplaadplek voor elektrische fietsen van recreanten en het betrekken van lokale bedrijven bij de aanleg.

Rivierenland