Miss Betuwe is vaak ook een ster in melk geven

VideoZOELEN - Dit zijn niet de dames met de dikste billen, niet de mooiste slachtkoeien. Nee, bij de titel Miss Betuwe gaat het om het beenwerk en de fraaiste uiervorm. 

En, bij kalfjes, om hoe mooi ze geschoren en gewassen zijn, en hoe mooi het kind het dier voorbrengt. De winnaars van deze jaarlijkse Avondbloesemshow, die vrijdagavond in Zoelen was, worden ook niet onmiddellijk voor een goede prijs verhandeld. ,,Nee hoor, ze lopen de volgende dag gewoon weer hun dagelijkse rondje op hun eigen boerderij’’, zegt voorzitter Kees Monhemius van de organiserende Fokkersclub Midden Betuwe. 

Verzilveren

Volledig scherm
De koeien worden gewassen. © William Hoogteyling

,,Dit zijn allemaal duurzame melkkoeien. Bij ons gaat het gewoon om de hobby, het is een hele eer als je wint.’’ En ja, misschien is er op de lange duur wat te verzilveren, doordat iemand kalfjes wil van zo'n prijswinnende koe. ,,En de stalnaam heeft natuurlijk meer bekendheid.’’ Zegt zo'n uiterlijk ook nog iets over de kwaliteit van de koe als melkproducent? Monhemius: ,,Er zijn natuurlijk allerlei factoren die meespelen, maar over het algemeen kun je zeggen dat een Miss Betuwe ook een héél goede melkkoe is.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland