Volledig scherm
Marieke Stolte, oprichtster van Linawijs. © Foto Raphael Drent

Moeder richt opvang op voor autistische kinderen die niet naar school kunnen

CULEMBORG – Culemborg krijgt een nieuwe opvang voor kinderen die door autisme niet naar school kunnen. Andere vestigingen zitten ook al in de planning. Gemeente en Rijk zijn enthousiast. Oprichter is Marieke Stolte, moeder van een dochter met autisme. De bedoeling is dat Linawijs in de watertoren komt.

De 14-jarige Lina Stolte gaat al zes jaar niet meer naar school omdat ze het door haar beperking niet aankan. Voor haar en twaalf andere thuiszitters komt Linawijs. 

Geen school

Vanaf januari zullen de eerste contacten tussen leerlingen en begeleiders gemaakt worden. Een school wil Stolte het niet noemen:  de meeste kinderen die straks bij Linawijs terecht kunnen, zijn namelijk allergisch voor het woord 'school'. 

Bovendien gaat het er heel anders aan toe dan op een school. Het is een ontwikkelplek, een plaats waar zorg en onderwijs samenkomen, waar naar het individu gekeken wordt en waar motivatie en ontwikkeling voorop staan. Op die plek wil Lina zich ontwikkelen; op haar manier, in haar eigen ruimte en met persoonlijke begeleiding op het gebied van onderwijs en zorg. 

Zes jaar geleden had Lina, een jaar eerder gediagnosticeerd met MCDD, een stevige vorm van autisme, net de stap van regulier onderwijs naar speciaal onderwijs gemaakt. Ze kon niet met de prikkels omgaan en kon uiteindelijk realiteit en fantasie bijna niet meer scheiden.

Thuisonderwijs

In overleg met de behandelaar en de leerkrachten van haar school besloten Lina's ouders hun dochter een tijdje thuis te houden. Langzaamaan werd duidelijk dat terug naar school niet ging. Stolte, leerkracht op een basisschool en verpleegkundige, bleef thuis en begeleidde en onderwees haar dochter fulltime. Toen dat niet meer ging ontstond het idee voor Linawijs.

Na overleg met verschillende instanties, andere ouders, gemeente en ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt er veel draagkracht te zijn. In Linawijs komen plekken waar kinderen individueel tot rust kunnen komen. Er zijn ook ruimtes waar groepsactiviteiten mogelijk zijn. Wellicht komt er ook een Linawijs Plus, voor volwassenen, meldt Stolte.

Meer informatie over Linawijs is te vinden op www.linawijs.nl.

Rivierenland