Volledig scherm
Een medewerker van Natuurhistorische Museum De Oersprong geeft een presentatie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. © De Jonge Angeliek

Museum De Oersprong steekt extra geld in educatie

WAARDENBURG - Een nieuwe microscoop met een bijbehorend groot beeldscherm waarop wordt getoond wat er nou door die microscoop aan fossielen te zien valt. Natuurhistorisch museum De Oersprong in Waardenburg heeft een groot deel van een eenmalige provinciale subsidie hieraan besteed. ,,We doen steeds meer aan educatie’’, zegt de Geldermalsense conservator Harry de Koning.

De microscoop en het beeldscherm gaan ook mee als museumvrijwilligers scholieren in de regio opzoeken. De Koning: ,,We worden hier steeds vaker voor gevraagd en zien dan ook dat mensen, soms via hun kinderen, ons museum aan de Waalbandijk weten te vinden.’’ Ook wordt er subsidiegeld gestoken in spullen om fossielen goed te kunnen bewaren. 

Fossielen en mineralen

Juist de educatieve aanpak van het museum bracht de provincie er toe om het museum, ter gelegenheid van het eerste lustrum, 10.000 euro subsidie te verlenen. In De Oersprong wordt een grote collectie van fossielen en mineralen van over de hele wereld tentoongesteld. Vrijwilligers van het museum geven workshops en stellen lespakketten samen over het ontstaan van het heelal en de evolutie.

Stoutste dromen

Het gaat goed met De Oersprong, zegt De Koning. ,,We hadden in onze stoutste dromen niet kunnen vermoeden dat we na vijf jaar al meer dan 4.000 bezoekers zouden tellen. Terwijl we slechts spaarzaam geopend zijn. Doorgaans alleen op afspraak en van april tot en met oktober steevast op zondagen tussen 10.00 en 17.00 uur.’’

Rivierenland