Volledig scherm
Varik Echtpaar Peterse in de boomgaard die misschien weg moet. Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

'Na jaren nog niks wijzer over de nevengeul'

VARIK - Johan en Willy Peterse uit Varik zijn blij dat de gemeente Neerijnen en Waterschap Rivierenland zich tegen de aanleg van een hoogwatergeul hebben uitgesproken. 

Als de nevengeul er komt, staat hun fruitbedrijf aan de Weiweg aan de rand van het eiland dat Varik en Heesselt dan gaan vormen. Ongeveer een kwart van hun boomgaarden zou aan de geul opgeofferd worden. Tenminste, volgens de laatste kaartjes die zij onder ogen kregen. 

Niks wijzer

,,Je gaat naar informatie-avonden, maar hoort eigenlijk niks", zegt Johan. ,,Je ziet heel veel folders waar je niks wijzer van wordt. Dat wordt dan wel een ergernis: er is nooit nieuws, je krijgt geen antwoorden, je komt nooit verder. Eigenlijk is de situatie nog hetzelfde als in het begin."

,,Ondertussen probeer je wel over de toekomst van je bedrijf na te denken", vult Willy aan. ,,Maar dat is heel lastig als je niet weet waar je aan toe bent. We hebben altijd gezegd: 'Als het moet dan moet het'. Maar ze kunnen niet aangeven waarom de nevengeul noodzakelijk zou zijn. Dit terwijl je je bijna niet voor de geest kunt halen hoe erg het dorp ervoor op de schop moet." 

Kwelwater

Nu al worden zij en hun collega's geplaagd door kwelwater. Dit zal bij het maken van het eiland, de zogenoemde dorpspolder, alleen maar erger worden. Daarbij steekt het Peterse dat de agrarische sector zo makkelijk aan de kant geschoven wordt. ,,Eerst was er nog sprake van landbouw in het plan. Dat hebben ze zo van tafel geveegd, maar van een natuurgeul kun je niet eten."

Dat het kansen biedt voor recreatie en toerisme, dat zien ze niet zo. Zelf hebben zij met hun kersenverkoop en winkeltje voor streekproducten hiermee de nodige ervaring. ,,Dat is alleen in de zomer", zegt Willy. ,,En je moest eens weten wat een moeite het kost om de fietsers van de dijk af het gebied in te krijgen, laat staan om er wat te besteden." De Varikse is daarom gestopt met de boerderijwinkel die zij voorheen het jaar rond dreef. Inmiddels is ook de supermarkt uit het dorp weg. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland