Volledig scherm
Het dorpshuis aan de Wilhelminalaan in Dodewaard, met daarin ook de plaatselijke bibliotheek.

Nieuw dorpshuis Dodewaard loopt voor gemeente Neder-Betuwe in de papieren

DODEWAARD - Een nieuwe locatie voor het dorpshuis van Dodewaard samen met de bibliotheek, in of bij sporthal De Eng. Dat is de richting die zowel inwoners als de gemeente Neder-Betuwe op willen. Daar hangt wel een prijskaartje aan: de schatting is dat dit plan een investering van een half miljoen euro vergt. Op dit moment heeft de gemeente daar nog geen geld voor opzij gezet. 

De klankbordgroep met een afvaardiging van inwoners gaat met de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland een plan maken voor een dorpshuis bij De Eng. De gemeente ziet sport en verenigingsleven graag samen in één pand. 

Verouderd

Het huidige onderkomen aan de Wilhelminalaan is verouderd en heeft te maken met veel achterstallig onderhoud. Gebruikers zijn er nauwelijks nog. Alleen de bibliotheek, het kerkkoor en muziekvereniging Kunst na Arbeid behoren nog tot de 'vaste klantenkring'. 

Voor de eigenaar, het bestuur van de stichting Ons Dorpsleven, rijzen de kosten daardoor de pan uit. De stichting had daarom al eerder aangegeven het dorpshuis te willen sluiten. Dat is met een jaar uitgesteld, tot eind dit jaar. De organisatie heeft aangeven eventueel langer open te willen blijven totdat er een nieuw onderkomen is gevonden. Ook voor De Eng is samenwerken voordelig: het pand is structureel onderbezet en de kosten zijn hoger dan de baten. 

Onderhoud

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de dorps- en buurthuizen van Neder-Betuwe vrijwel overal zonder acute problemen draaien. Maar er zijn wel risico's: doordat de inkomsten dalen - er zijn simpelweg minder verenigingen die een ruimte huren - wordt onderhoud zoveel mogelijk uitgesteld en er is maar weinig geld voor investeringen in bijvoorbeeld duurzaamheid. 

Neder-Betuwe stelt vast dat de gemeente daar een rol in kan spelen door huisvestingslasten op zich te nemen. Dat zou 15.000 extra per jaar kosten, heeft een snelle berekening al uitgewezen.  Momenteel geeft de gemeente jaarlijks 13.300 euro uit aan activiteitensubsidie voor de dorpshuizen in Echteld, Dodewaard en Kesteren. Voor dit jaar is daarnaast ruim een ton beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld investeringen in Dodewaard. Maar dat is niet voldoende als de plannen voor de nieuwe voorziening bij De Eng doorgaan: dan moet er 200 tot 300 vierkante meter bij komen en zullen er tonnen in geïnvesteerd moeten worden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland