Zes Molukkers van de tweede generatie uit Tiel bij een foto van hun ouders. V.l.n.r. vooraan Corrie Merkestein-Tomatala, Tien Leatemia, Josefien Talapessy en achteraan Vic Latumahina, Okke Talapessy en Sephus Tahamata.
Volledig scherm
Zes Molukkers van de tweede generatie uit Tiel bij een foto van hun ouders. V.l.n.r. vooraan Corrie Merkestein-Tomatala, Tien Leatemia, Josefien Talapessy en achteraan Vic Latumahina, Okke Talapessy en Sephus Tahamata. © Foto Raphael Drent

'Nu ze onder de groene zoden liggen, krijgen ze een penning'

videoTIEL - Na 66 jaar komt er eindelijk erkenning voor KNIL-militairen die in Indonesië vochten voor Nederland. Wrang, vinden oudere, Tielse Molukkers. Toch hebben zij hun stadsbestuur verzocht ook zijn waardering te uiten.  

14 reacties

 • huubvh

  3 jaar geleden
  Destijds ben ik betrokken geweest bij de opvang van de KNIL-militairen. Ik ben enkele malen op bezoek geweest bij ir Manusama in Rotterdam en heb met hem de Tielse "kampen" bezocht. Ik kwam ook vaak zowel in Schutsluizen als de Elzenpas. Natuurlijk heb ik niets tegen welke vorm van erkenning dan ook. Integendeel. Maar we moeten onze opvattingen niet losweken uit het beeld van die tijd - toen we naar mijn stellige overtuiging als Tielenaren en als Nederlanders voor de KNIL-militairen deden wat mogelijk was. Internationale ontwikkelingen maakte het onmogelijk méér te doen.
 • Banda

  3 jaar geleden
  Terecht dat deze groep Knil-militairen alsnog de erkenning krijgt waar ze recht op hebben. Van de beloofde terugkeer is het door de gewijzigde politieke omstandigheden niet meer gekomen. Dat kan je de Nederlandse staat niet verwijten. Voor het klagen over de schamele opvang bij hun komst in Nederland heb ik minder begrip. De Indische Nederlanders werden ook onder primitieve omstandigheden ondergebracht. Men vergeet dat de woningnood tot ver na de Tweede Wereldoorlog in Nederland groot was. Jonge gezinnen woonden op een vochtige zolder. 
 • dod

  3 jaar geleden
  Deze Molukkers zijn door de Nederlandse staat uitgekotst en jarenlang als vee behandeld. Beschamend en stuitend. De Nederlandse politici die vingertjes tekort komen om naar anderen te wijzen weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen. De tijd (dood) moet het probleem maar oplossen.
 • Erik W. de Zwever

  3 jaar geleden
  Het mooiste gebaar dat Nederland richting de Molukse gemeenschap kan maken is, als ZM Willem-Alexander, de jure als regeringsleider, samen met zijn echtgenote HM Máxima, Prinses der Nederlanden, publiekelijk zouden erkennen dat Nederland een beetje dom is geweest. Een klein standbeeld in het centrum van Den-Haag, en medailles en geld kunnen verder achterwege blijven. 
 • GewoonDeWaarheid

  3 jaar geleden
  Juist. Te laat maar toch alsnog erkenning. Hadden ze ook opnieuw achterwege kunnen laten omdat ze, zoals ze dat zo mooi zeggen, toch al onder de groene zoden liggen.
 1. Auto rechtdoor over rotonde, eindigt op de kop
  Play

  Auto rechtdoor over rotonde, eindigt op de kop

 2. Met een negatieve uitslag eindelijk weer de Eusebiuskerk in
  Play

  Met een negatieve uitslag eindelijk weer de Eusebius­kerk in

Rivierenland