Volledig scherm
Aart Blom in zijn boomgaard in Wadenoijen. © Foto Raphael Drent

Ondernemer wil fruitattractiepark beginnen aan de A15

WADENOIJEN - Acht jaar is erover nagedacht: een dagattractie waarmee het toerisme en de recreatie in de streek wordt aangewakkerd. Nu dient zich een concreet plan aan voor een fruitbelevingscentrum aan de A15.

Al jaren wordt er door het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland en regiobestuurders gestudeerd op een grote trekker voor recreatie en toerisme in de streek. Uitkomst was het concept Fruitrijk: een dagattractie rond het Betuws fruit die wel tot 350.000 mensen per jaar zou kunnen aantrekken.

Fruitteler Aart Blom heeft zich laten inspireren door dit concept en wil zo'n streekbelevingscentrum gaan neerzetten bij zijn boomgaard d'n Kerkewaerdt aan afslag 31 van de A15 in Wadenoijen.

,,We hebben hier de Open Kersendagen gehouden", zegt hij. ,,We merkten dat daar veel mensen op af kwamen die het heel leuk vinden om met een pluktreintje door de boomgaard te gaan. We dachten: daar kunnen we meer mee."

Streekproducten

Het idee stoelt op de verkoop van streekproducten en het laten zien hoe deze gemaakt worden. Het proeven, eten en drinken van de producten krijgt een plaats. Verder is het de bedoeling dat er voor bezoekers altijd wat te zien en te doen is en dat het aanbod meebeweegt met de seizoenen door kleine evenementen te organiseren.

Hoe het er precies uit gaat zien is nog onbekend. Blom stelt het initiatief pas uit te willen werken na overleg met omwonenden en andere belanghebbenden. Mensen uit de omgeving worden ook uitgenodigd om Betuwse verhalen over de fruitteelt en oude ambachten in te brengen. Die dienen als input voor het plan en voor een klein boekje over de streek. 

Magneetwerking

Om inspiratie op te doen is Blom onder meer mee geweest met een trip van het RBT naar Karls, een themapark rond aardbeien bij Berlijn.
,,Het is de ideale invulling van het streekbelevingsconcept dat wij al langer voor ogen hebben", reageert Richard de Bruin van RBT Rivierenland. ,,Iets dat heel erg van de streek zelf is en het jaar rond een magneetwerking heeft. Het is een locatie waar wij zelf nog niet aan gedacht hadden. Voor 100 procent een ondernemersinitiatief van iemand die daar ook nog vandaan komt. Beter kun je het niet hebben."

 Na gesprekken met omwonenden, zou er in juni een concept businessplan moeten liggen. Naar verwachting wordt er dan ook een informatieavond voor inwoners van Wadenoijen gehouden.

Volledig scherm
D'n Kerkewaerdt in Wadenoijen. © Foto Raphael Drent
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland