Volledig scherm
De Apache staat nog op de plek waar hij is geland. © DG

Onderzoek naar Apache-ongeluk in Zoelmond, wat weten we tot nu toe?

ZOELMOND - Bij een oefening van de Koninklijke Luchtmacht is maandagavond rond 20.00 uur een gevechtshelikopter tegen de bliksemafleiders boven een hoogspanningskabel in Zoelmond gevlogen. Het toestel, een Apache, heeft vervolgens een noodlanding gemaakt in een weiland. Beide piloten bleven ongedeerd.

De oefening was onderdeel van de operatie Decisive Thunder 2017.

Door de botsing ontstond er een grote stroomstoring in de regio. Zeker 24.000 huishoudens in Culemborg en omgeving kwamen urenlang zonder stroom te zitten.

Militair gebied

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© AD

De plek waar de helikopter geland is, is tot militair gebied verklaard. Dit houdt in dat het voor burgers verboden is er te komen. Zodoende zijn de naastgelegen N320 en N834 afgesloten.Weggebruikers worden omgeleid. 

Opvallend genoeg mogen fietsers wel van de wegen gebruikmaken, meldt Omroep Gelderland. Hoe lang de afsluiting precies gaat duren, is onbekend. Maar mensen moeten zeker rekening houden met enkele uren.

Vanwege het onderzoek blijft de Apache nog even in Zoelmond staan. De Luchtmacht wil eerst meer duidelijkheid hebben over het ongeluk. ,,De piloten hadden toestemming om tot 35 meter hoog, of lager als de missie daarom vroeg, te vliegen’’, laat woordvoerder Sidney Plankman weten in een gesprek met het Radio1-journaal. Dit is een stuk lager dan eerder gemeld. Zo werd aanvankelijk gesproken van een minimale vlieghoogte van 100 meter bij oefeningen in het donker.

Vast staat, dat daarbij de kabels geraakt zijn. Maar of dat door een menselijke fout, of door een technische is veroorzaakt, moet worden uitgezocht.

De heli die een noodlanding moest maken, was onderdeel van een formatie van 4 Apaches.

Verwijtbaar?

Om uit te zoeken of er sprake is geweest van verwijtbare fouten, is de Koninklijke Marechaussee een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft mensen naar het weiland gestuurd waar de gevechtshelikopter tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast vloog.

,,Op basis van het eerste onderzoek, beslist de raad of uitgebreider onderzoek wordt gedaan’’, aldus een woordvoerder van de OVV toe.

Stroomstoring

Kort na het ongeluk werd direct gestart met het herstellen van het stroomnetwerk. Rond 00.30 uur kon netbeheerder Liander melden dat alle huishoudens en bedrijven in het getroffen gebied weer stroom hadden.

Enkele mensen hebben misbruik gemaakt van de totale duisternis in Culemborg. Zo zijn er meldingen van inbraken en werden er vernielingen gepleegd, meldt de politie op Twitter. Daarnaast is er een auto in brand gevlogen in de wijk Terweijde. Of het hierbij om opzet gaat, wordt onderzocht.

Jongeren proberen er bovendien 'een kat-en-muisspel te spelen met de politie'. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in de uitzending bij rampenzender Omroep Gelderland. Bruls is voorzitter van de Veiligheidsregio.

Of er mensen zijn aangehouden, is nog onduidelijk.

Tweede keer

Tien jaar geleden, in 2007, gebeurde een soortgelijk ongeluk in de Bommelerwaard bij Hurwenen. Toen vloog er ook een Apache-heli tegen hoogspanningskabels. Destijds zaten ongeveer 50.000 huishoudens dagen zonder stroom. Na enkele lange rechtszaken moest Defensie vier gemeenten betalen. De piloten die de Apache-helikopter bestuurden kregen eerder een taakstraf.

Volledig scherm
Door een ongeluk met deze Apache helikopter kwamen 24.000 huishoudens in Culemborg zonder stroom te zitten. De inzittenden van de heli bleven ongedeerd. © EPA
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland