Onrust over windturbines bij stadje Buren, buurt start onlinepetitie
Er is in Buren onrust ontstaan over de mogelijke komst van windmolens. Die zouden aan de westkant van het stadje komen. Omwonenden zijn inmiddels online een handtekeningenactie gestart.
Maar volgens de gemeente Buren is dat allemaal zeer prematuur. Een woordvoerder wijst erop dat de gemeenteraad vorig jaar nog nadrukkelijk nee heeft gezegd tegen meer windturbines. Zo krijgt Vattenfall nog geen groen licht voor de plaatsing van meer turbines langs de A15 tussen Lienden en Kesteren.
Toch is dat niet het hele verhaal. De gemeente erkent wel dat er binnenkort een gesprek is met het Twentse bedrijf Pure Energie over een plan voor windmolens. De woordvoerder zegt erbij dat een aanvraag ‘puur hypothetisch’ zou zijn vanwege de eerdere afwijzing door de gemeenteraad. Pure Energie zelf weigert inhoudelijk ieder commentaar op de situatie en bevestigt noch ontkent dat een plan in de maak is.
De online petitie richt zich tegen plannen in de richting van de dorpen Asch en Buurmalsen. Zij vrezen voor ‘zes tot twaalf turbines met een tiphoogte tussen de 240 en 300 meter’. Die zouden dan moeten komen in de omgeving van de Groenestraat, Hofkampseweg en Hennisdijk. De petitie tegen de komst van Pure Energie-windturbines in de ommelanden van het stadje is inmiddels bijna vierhonderd keer ondertekend.
Of een dergelijk plan realistisch zou zijn, is zeer de vraag. Windparken op land - de ingepolderde delen zoals Flevoland uitgezonderd - tellen doorgaans maximaal een stuk of vier, vijf exemplaren. En de momenteel gangbare tiphoogte ligt rond de 220 meter en die loopt naar verwachting voorlopig niet verder op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update | met video
Brandweer redt 60 varkens uit mestput nadat stalvloer het begeeft: boer flink geschrokken; één dier overleden
-
PREMIUM
In de ene gemeente 7 euro, in de andere 223! Kritiek op ‘dure’ gehandicaptenparkeerkaart Vijfheerenlanden
De politieke partij GroenLinks uit kritiek op de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart in Vijfheerenlanden. In de gemeente moet hiervoor 223 euro worden betaald, terwijl bijvoorbeeld Sliedrecht nog geen zeven euro rekent. Het Platform Gehandicaptenbeleid Vijfheerenlanden noemt het tarief ‘kwalijk’. -
PREMIUMcolumn1
Wij Achterhoekers houden ons glas omhoog en lachen tegen elkaar, omdat we het samen goed hebben
Beste Achterhoekers. Achterhoekers hebben geen keuze of ze naar een uitspanning gaan met louter Millenials, het feestelijke depressiecafé, een LHBTiQ+café of het roze motorcafé. -
PREMIUMen passant1
‘Anderhalf uur reizen is met een beetje muziek goed te doen’
Waar luisteren al die mensen naar die onderweg zijn van A naar B? En wat is hun bestemming? Je leest het in deze rubriek. Vandaag: Linda Vaags (19) uit Lintelo. -
PREMIUM
SteDoCo niet langs tiental van Barendrecht: ‘We hebben het na die rode kaart echt laten liggen’
SteDoCo, dat in de topper tegen Barendrecht bijna een half uur met een man meer speelde, kon dit overtal zaterdag niet in de score tot uitdrukking brengen. De ploeg uit Hoornaar, die net als Barendrecht zijn laatste drie duels had gewonnen, moest in een meer spannende dan hoogstaande wedstrijd genoegen nemen met een gelijkspel: 0-0.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM27
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.