Volledig scherm
© ANP

Onweer, regen en harde windstoten plagen West-Betuwe Toer

TIEL - Onweer, bliksem, harde windstoten en vooral veel regen hebben zaterdag voor gevaarlijke situaties tijdens de wielrenwedstrijd West-Betuwe Toer gezorgd. "De eersten, die 185 kilometer fietsen, zijn vanmorgen al om zeven uur gestart.

Iedereen is nu onderweg. Slechts een aantal fietsers die 65 kilometer rijden moesten nog starten, maar de meesten gaan toch niet meer weg", zegt organisator Wim van Rooijen. "Er zijn nu tweeduizend renners onderweg. Het is zonde voor degenen die nu onderweg zijn. Ik hoop dat ze hun verstand zullen gebruiken en schuilen voor het slechte weer. We hopen van harte dat iedereen gezond terugkomt. Je hebt het als organisatie niet in de hand. We kunnen alleen maar bidden dat ze heelhuids terugkomen."

Valpartijen
Tijdens de West-Betuwe Toer zijn zaterdag wel valpartijen geweest. "Ik zit er wel over in dat het gevaarlijk kan zijn met dit weer. Gelukkig hebben we goede afspraken met de GGD, waardoor snel wordt ingegrepen. Een sleutelbeelbreuk is 'all in the game' bij 2.000 deelnemers, maar ik hoop dat er verder geen ernstigere ongelukken gebeuren", zegt de organisator.

Beroepsrenners
Onder de renners die zaterdagmorgen zijn gestart zijn ook beroepsrenners. "Er zijn erbij die vanavond nog de ronde van Steenwijk moeten rijden. Maar, het zijn beroepsrenners. Ik denk dat zij wel weten redden."

Crisiscentrum
Voor zondag, de dag van de Profronde Tiel, voorspelt het KNMI opnieuw veel neerslag. "Morgen weer dit weer? Wielerwedstrijden gaan altijd door", zegt Van Rooijen. "Alleen bij onweer en bliksem wordt de koers tijdelijk stilgelegd. Wij zien het nog wel positief in, hoor. De voorzitter van de wedstrijdjury zal uiteindelijk beslissen of het veilig genoeg is om te fietsen. We hebben een crisiscentrumpje opgezet dat alles regelt mocht het misgaan."

Rivierenland