Volledig scherm
Wandelen op een klompenpad. © PR

Opheusden aan de slag met Klompenpad

OPHEUSDEN - Als het een beetje meezit, kan in de eerste helft van volgend jaar een klompenpad in Opheusden en omgeving geopend worden. Dat meldt Landschapsbeheer Gelderland, die de klompenpaden initieert.

Onlangs was in Opheusden de eerste vergadering van de werkgroep van vrijwilligers die een klompenpad willen ontwikkelen. Daarvoor hebben zich vijftien mensen opgegeven. Allereerst wordt gekeken welke knelpunten er zijn in de ideeën voor het pad, zoals watergangen of spoorwegen. Vervolgens worden grondeigenaren benaderd of zij openstaan voor een klompenpad over hun terrein. 

Boomkwekerijen

,,Hoe groot de bereidheid is, moet nog blijken’’, zegt Christien van der Zwart van Landschapsbeheer Gelderland, die de klompenpaden in het gebied initieert. ,,Je hebt in dit gebied bijvoorbeeld veel met boomkwekerijen te maken, het moet wel passen in hun systeem van grondbewerking. De wens is om het pad in de eerste helft van 2018 te openen.’’

Netwerk

In Utrecht en Gelderland zijn inmiddels 100 klompenpaden. In 2016 besloegen de paden bij elkaar zo'n 1.500 kilometer, er gingen zo'n 23.000 brochures over de toonbank en er werden naar schatting 570.000 wandelingen over de routes gelopen. ,,En we willen nog wel even doorgaan’’, zegt Van der Zwart. ,,De wens is om er een heel netwerk van te maken.’’ Zo zijn er in dit gebied naast in Opheusden ook plannen voor een Klompenpad in Neerijnen. 

Rivierenland