Volledig scherm

Oplossing in de maak voor archeologieplicht bij boomteelt

OPHEUSDEN - Mogelijk komt er toch een oplossing voor de problemen die de laanboomteelt ondervindt van het Verdrag van Malta. Dat Verdrag stelt archeologisch onderzoek verplicht als er ergens dieper dan 30 centimeter wordt gegraven op plekken waar mogelijk archeologisch materiaal te vinden is. Dat geldt ook voor Neder-Betuwe, waar de Romeinen 2.000 jaar geleden zeer actief zijn geweest.

Neder-Betuwe is het Europees centrum van laanboomteelt. "Voor de spilleboompjes is het geen probleem", zegt wethouder Hans Keuken, "die gaan niet dieper dan 30 centimeter. Maar bij grote bomen gaan de kluiten soms tot 80 centimeter diep. Als laanboomtelers voor ieder nieuwe akker zulke ingewikkelde onderzoeken moeten houden wordt het onwerkbaar."

De situatie sleept al anderhalf jaar voort, zegt Keuken. "Maar gelukkig heeft overleg tussen LTO, de laanboomkwekers, archeologen, gemeenten en de minister er nu toe geleid dat er een onderzoek komt met als titel 'Mag het een onsje minder zijn?'."

Het ministerie financiert dat. Neder-Betuwe is een van de vier pilotgemeenten in Nederland waar gekeken wordt wat de effecten zijn. "Nogmaals, ook wij zien het belang van archeologisch erfgoed, maar de situatie moet voor de laanboomkwekers werkbaar zijn", zegt Keuken. "We hopen dat uit de pilot, die zeker maanden gaat vergen, blijkt dat er bepaalde vrijstellingen mogelijk zijn."

Rivierenland