Volledig scherm
Het Tielse Lingecollege locatie Heiligestraat. © Jan Bouwhuis

Oude hbs Tiel afgestoten door Lingecollege na 90 jaren dienst

TIEL - Een deel van RSG Lingecollege aan de Heiligestraat in Tiel wordt afgestoten door de gemeente. Door krimp en het verplaatsen van een groep leerlingen naar de Teisterbantlaan heeft het de school de oude hbs niet meer nodig.

Tiel merkte een aantal jaar geleden dat er steeds meer leerlingen uit de stad naar scholen in naburige plaatsen als Geldermalsen en Culemborg gingen. Om het imago te verbeteren en aantrekkelijk en modern onderwijs te kunnen houden in Tiel, besloten de gemeente en het Lingecollege dat de gebouwen van de school een gedaanteverwisseling moeten ondergaan. Tiel steekt daar zo'n 23 miljoen euro in. 

Mavo

Allereerst wordt er een apart gebouw voor de mavo neergezet aan de Tielerwaardlaan. Dit komt naast de grote onderwijstoren voor het vmbo aan de Teisterbantlaan. Op dit moment loopt de aanbesteding daarvoor. Er zijn nog drie aannemers in de race, waaronder twee regionale bedrijven. In maart moet duidelijk worden wie de school gaat bouwen. De bouw begint na de zomervakantie, zodat de leerlingen met ingang van het schooljaar 2019/2020 in het gebouw kunnen. 

Heiligestraat

Als tweede is de locatie Heiligestraat aan de beurt waar havo/vwo gevestigd is. Deze locatie bestaat uit de oude hbs uit 1930 die verbonden is met een gebouw uit de jaren zeventig op de hoek met de Nieuwe Tielseweg. Dit gebouw is groot genoet, nu er minder leerlingen naar het Lingecollege gaan en twee klassen naar de Teisterbantlaan worden verplaatst. Dit zijn een klas met internationale leerlingen (ISK) en een tussenvorm tussen mavo en vmbo (kansklas). Het jaren dertig gebouw is volgens het RSG bovendien nauwelijks geschikt te maken voor modern onderwijs. 

Hbs

De school kiest er daarom voor om alleen het gebouw aan de Nieuwe Tielseweg grondig te renoveren en de verbinding met het oude gebouw en noodlokalen te slopen. De oude hbs komt daardoor los te staan en kan verkocht worden. Op deze manier wordt 2,5 miljoen bespaard op de verbouwing van deze locatie. Daarbij zou de verkoop zo'n 750.000 euro moeten opleveren. Het karakteristieke gebouw staat overigens niet op een monumentenlijst.

De opbrengst komt deels ten goede aan het opknappen van de toren aan de Teisterbantlaan. Hierbij gaat het meer om verbeteringen, voor een grondige renovatie van het grote gebouw is geen budget. Ook is er extra geld nodig doordat de bouwkosten sinds de planning van het project fors gestegen zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland