Volledig scherm
Peter Rehwinkel. © ANP

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester van Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Oud-burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel wordt waarnemend burgemeester van Zaltbommel. Hij begint dinsdag al, zo maakte de provincie Gelderland maandagavond bekend. Het is de bedoeling dat hij in elk geval tot na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 aanblijft. 

Hij vult het gat dat oud-burgemeester Albert van den Bosch achterlaat. Hij is sinds de verkiezingen in maart lid van de Tweede Kamer. 

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje liet de fractievoorzitters van Zaltbommel kiezen uit vijf kandidaten. Zij hebben met een paar van hen een gesprek gehad. Uiteindelijk viel de keuze volgens de provincie unaniem op Rehwinkel. 

Opspraak

Rehwinkel (52) is lid van de PvdA en woont in Amsterdam. Van 2004 tot 2009 was hij burgemeester van Naarden. Ook was hij vijf jaar lid van de Tweede Kamer. Van 2009 tot 2013 was Rehwinkel burgemeester van Groningen. Daar kreeg hij het zwaar te verduren om zijn optreden tijdens de Project X-rellen in Haren en de bestrijding van hoog water in 2012. 

Die burgemeestersfunctie van Groningen gaf hij op, omdat hij een baan zou krijgen als rampenmanager in Barcelona. Later bleek die baan niet te bestaan. Volgens het AD had Rehwinkel de baan min of meer verzonnen. In 2014 begon hij een eigen bedrijf in crisismanagement

Rivierenland