Volledig scherm
Handtekeningen voor het versnellen van het varkens ruimen in Erichem. © William Hoogteyling

Petitie tegen megastal is 'sterk signaal uit samenleving'

MAURIK - De ruiming moet sneller en een nieuwe megastal willen we niet. Dat zeiden ruim 900 steunbetuigers met de petitie 'Dank voor Stank'.

Menno en Marije Schenke boden Burens burgemeester Jan de Boer vrijdag 899 handtekeningen aan. Ze hopen dat hij hiermee een krachtig statement richting de provincie kan maken, waardoor het ruimen van de varkenskadavers in Erichem wordt versneld. 

Ook zet het echtpaar in op een toekomst zónder megastal. ,,Ruim 20.000 varkens in één stal, willen we dat wel in onze omgeving’’, vroeg Schenke zich hardop af. Volgens het echtpaar werd hun petitie 'Dank voor Stank' vooral door inwoners uit de regio ondersteund, zo'n 200 handtekeningen komen van buitenaf. 

'Voel me verantwoordelijk'

,,Met zo veel steun is dit een sterk signaal uit onze eigen, regionale samenleving’’ oordeelde De Boer. ,,Hoewel veel vraagstukken in deze situatie worden behandeld door de provincie of de Tweede Kamer, voel ik me wel verantwoordelijk.’’

De burgemeester gaat ervoor zorgen dat een samenvatting van de petitie terechtkomt bij politici en verantwoordelijken in Arnhem en Den Haag.

Rivierenland