Volledig scherm
Coffeeshop Cobra in Tiel op archiefbeeld. © Raphael Drent

Politie: ‘Dealen op straat neemt toe door wietproef’

TIEL De politie vreest dat mogelijke deelname van Tiel aan het experiment met gereguleerde wietteelt zorgt voor meer straatverkoop. Dat meldt de politie in een advies aan de Tielse gemeenteraad.

,,Het vermoeden bestaat dat de geteelde verdovende middelen ondanks deelname van coffeeshops aan het experiment alsnog bij de consument belandden, maar dan via het illegale circuit”, schrijft de politie in zijn advies. ,,Dit zou betekenen dat de overlast, in welke vorm dan ook gaat toenemen. En daar heeft de burger hinder van.”

Beslissing valt woensdag

Komende woensdag beslist de gemeenteraad over deelname aan het landelijke experiment, waar maximaal tien gemeenten aan mee kunnen doen. Bij deelname mogen de vier coffeeshops die Tiel kent dan uitsluitend wiet in- en verkopen die afkomstig is van telers die door het Rijk worden aangewezen en gecertificeerd. Tiel heeft zich al aangemeld, omdat dit voor 10 juni moest. De gemeenteraad geeft echter het finale oordeel. Zegt de gemeente: ‘nee’, dan is het plan van de baan. 

Tiel heeft al jarenlang de wens om de coffeeshops te verhuizen naar de rand van de stad. Nu is er regelmatig overlast bij de panden in het centrum. De gemeente onderzoekt daarom of een verhuizing wellicht te koppelen is aan deelname aan het experiment. Coffeeshops die deelnemen, moeten dan ook verhuizen naar een plek aan de rand van de stad. 

Coffeeshops vrezen mindere kwaliteit

De coffeeshophouders zelf zijn minder enthousiast over de plannen. Drie van de vier ondernemers zijn geen voorstander van de proef. ,,Hun argument is dat elke coffeeshop eigen producten heeft”, vertelde burgemeester Beenakker in een eerdere verklaring. ,,Het is lastig, als je dan van tevoren vastgesteld spul moet kopen. Ze moeten daarnaast dus verplicht meedoen en hebben zorgen over de straathandel.’’

Alle vier de coffeeshops vrezen dat de gereguleerde telers niet de kwaliteit kunnen leveren van hun huidige Marokkaanse hasj. Ze vrezen dat hun klanten alsnog op de illegale markt terechtkomen.

Vanuit de overheid is een budget van ruim twee miljoen euro beschikbaar voor het project. Daarvan moet ook de NVWA worden betaald, de organisatie die de kwaliteit van de wietplantjes gaat testen. Het ministerie berekende eerder al dat het gemeentes gemiddeld 62.000 euro per jaar gaat kosten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland