Volledig scherm
Medewerkers van een Albert Heijn hebben de deur van de winkel gebarricadeerd met winkelwagentjes om te voorkomen dat mensen de winkel binnenkomen. © ANP

Politie: geen incidenten tijdens stroomstoring

CULEMBORG - De stroomstoring die maandagavond grote delen van het rivierengebied trof, is niet gepaard gegaan met bijzondere incidenten. De 89 meldingen die bij de politie zijn binnengekomen zijn niet direct aan de storing te wijten. Dat meldt de politie dinsdagmiddag. 

Dat aantal meldingen is binnengekomen tussen het begin van de storing en dinsdag 09.45 uur en kwam uit Culemborg, Lingewaal, Buren, Neder-Betuwe, Geldermalsen, Maasdriel, Neerijnen en Zaltbommel.

Daarbij ging het om de diefstal van een auto, acht meldingen van een verdachte situatie, een vernieling van een ruit van een woning, vernieling van een auto, een opstootje bij de Coöp in Culemborg en drie bedrijfsinbraken. De elf inbraakmeldingen die binnenkwamen bij politie waren allemaal vals, veroorzaakt door automatische inbraakalarmen die door de stroomuitval automatisch afgingen.

Kat en muisspel

Net als burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, heeft de politie het over een ‘kat en muisspel’ in Culemborg tussen een groep jongeren en de politie. Volgens de politie was er geen sprake van 'ernstige ordeverstoringen'.

Gevechtshelikopter

De stroomstoring ontstond nadat een gevechtshelikopter van Defensie bij een oefening door de bliksemdraden van een hoogspanningslijn vloog. Die bliksemdraden kwamen daardoor op de hoogspanningskabels, wat kortsluiting veroorzaakte. Dat gebeurde rond 19.00 uur. Om 00.30 uur hadden de eerste van de 24.000 getroffen huishoudens weer stroom. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland