Volledig scherm
De Waal bij Varik en Heesselt. © Foto Raphael Drent

Politiek Neerijnen keert zich af van nevengeul Varik

NEERIJNEN - De nevengeul bij Varik en Heesselt is uit beeld bij de de gemeenteraad van Neerijnen. Die sprak zich donderdagavond in een conceptmotie unaniem uit tegen zo'n oplossing in de strijd tegen hoog water. 

Quote

Wij kiezen voor verzwaring van de dijken

Petra van Kuilenburg, fractievoorzitter GBN

Volgende week donderdag tijdens de reguliere raadsvergadering wordt een definitief  besluit genomen.  ,,Wij kiezen voor een verzwaring van de dijken. Dat is in het algemeen belang van onze inwoners", zegt Petra van Kuilenburg. De fractievoorzitter van Gemeentebelangen benadrukt nog eens dat het hier om een gezamenlijke motie gaat. ,,De tekst werd daarom ook voorgelezen door de burgemeester."

Teus Kool

Daarmee is de nevengeul nog niet van tafel. Wethouder Teus Kool moet de keuze voor het aanpakken van de dijken verdedigen in een stuurgroep, die in januari een advies aan de minister geeft. In de stuurgroep zitten naast Kool vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, het waterschap en de provincie. ,,Het mooiste zou zijn als de stuurgroep ook  met een gezamenlijk advies komt", zegt Ernest Cartigny van de vereniging Waalzinnig. 

Die kans lijkt klein. De provincie liet in het verleden al doorschemeren een voorkeur voor de nevengeul te hebben. Daardoor zouden aanpassingen van de dijken op andere plekken in de toekomst uitgesteld of helemaal geschrapt kunnen worden.

120 miljoen

,,Een geul is ook nog eens 120 miljoen duurder", legt Cartigny nonchalant een peperdure rekening op het schoteltje. Hij hoopt dat Teus Kool in de stuurgroep het waterschap aan zijn zijde vindt. ,,Daar hebben ze ervaring met het verhogen van de dijken. Dat is bekend terrein. Dat proces is helder voor ze. Maandag maakt het waterschap hun keuze bekend."
Ze trokken bij Waalzinnig nog niet de champagnefles open, maar blij is Cartigny wel met de keuze van de politieke partijen in Neerijnen. ,,Er is een belangrijke stap gezet."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland