Volledig scherm
© ANP

Project Anders Wonen weer helemaal terug bij af

TIEL - Het project Anders Wonen in Tiel is terug bij af. De beoogde locatie voor de woninkjes voor mensen die door psychische problemen moeilijk ergens anders terecht kunnen, is voorlopig helemaal van tafel.

Eerder gaf de gemeente al aan 'een stapje terug' te doen in het project om maximaal zes 'skaeve huse' op een terrein tussen het Linge-Waalpark en de Reuchlinlaan te plaatsen. Dit naar aanleiding van felle protesten van omwonenden. Om hun belangen, maar ook die van de doelgroep, beter af te wegen, komt er een begeleidingsgroep om dit onderwerp te bespreken.

Tijdens bespreking in de gemeenteraad is deze week duidelijk geworden dat het gesprek over het huisvesten van deze groep mensen met psychische en/of verslavingsproblematiek helemaal van voren af aan moet beginnen. Duidelijk is dat de gemeenteraad vindt dat er in Tiel verplaatsbare woninkjes moeten komen voor deze inwoners die vaak dakloos zijn of dreigen te worden. 

Kritiek

Op de manier waarop het college van burgemeester en wethouders het heeft aangepakt is raadsbreed kritiek. De raad en de omwonenden zijn nauwelijks betrokken bij en geïnformeerd over het besluit om het wijkje aan de Reuchlinlaan te plaatsen. Wethouder Henk Driessen erkent dat het proces niet goed gelopen is. ,,Dat is ook de reden dat we een stap terug doen en opnieuw beginnen. We gaan het samen bespreken en gaan daar open in. De locatie wordt weer één van de bijna dertig die bekeken zijn, en misschien komen er nog wel meer."

Misdrijf

Het college benadrukt dat mensen die zijn verdacht of veroordeeld voor een zeden- of geweldsmisdrijf sowieso niet in aanmerking komen voor de woningen. Hetzelfde geldt voor mensen die hun agressie niet kunnen beheersen, of asociaal gedrag vertonen dat niet voortkomt uit gediagnosticeerde psychiatrische problematiek of bekende beperkingen.

Achter de schermen

In Tiel zijn eerder incidenteel losse woonunits geplaatst voor deze doelgroep. Al in 2012 is besloten voor een permanente locatie te zorgen. Achter de schermen is in de hele gemeente gezocht naar een geschikte locatie. Deze moet voldoende afstand hebben tot andere woningen, scholen en dergelijke, maar ook niet volledig buiten de maatschappij.  Aan de hand van een aantal geschiktheidseisen is afgelopen november de Reuchlinlaan uit de bus gekomen. 

Openbaarheid

De gemeenteraad benadrukt dat het proces nu in alle openbaarheid en met goede betrokkenheid van alle partijen over gedaan moet worden. Het streven is om voor 1 oktober duidelijkheid te hebben.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland