Volledig scherm
Antiquair Hendrik van der Steenhoven met zijn hond Karel voor huize Den Bol op Redichem in Culemborg. foto's William Hoogteyling

Redichem: absolute rust en een rijke historie

'Vind je niet dat wij hier buitengewoon romantisch zitten?" zegt Hendrik van der Steenhoven, antiquair en bewoner van huize Den Bol op Redichem.

Hij zit aan een ronde tafel in de tuin en kijkt in de verte. "Ik vind dit een van de mooiste plaatsen van Nederland", zegt hij. "Waarom ik dit een van de mooiste plaatsen in Nederland vind? Er heerst hier absolute rust. Het plaatje van huize Den Bol op Redichem is bijna tweehonderd jaar onveranderd gebleven. De enige grote verandering is de toevoeging van het gastenverblijf. Dat heb ik aangelegd omdat ik nogal eens buitenlandse gasten mag ontvangen."

"Vijfentwintig jaar geleden ben ik hier komen wonen. Mijn voorganger heeft de ruïne in 1963 gekocht. Hij restaureerde het huis en heeft het met de toenmalige middelen op een intens smakeloze wijze hersteld. Ik heb alle schouwen, luiken, vloeren, et cetera hersteld. Je bent altijd bezig met onderhoud. Ik heb er alles aan gedaan om het hier mooi te maken", vertelt hij.

µDen Bol op Redichem is een van de oudst bewoonde plaatsen in de Betuwe. De Jezuïeten van het Klein Seminarie te Culemborg hebben de huidige buitenplaats Den Bol op Redichem weer opgebouwd. Zij bleven tot 1963. Na hun vertrek raakte het huis langzaam in verval en kwam in particuliere handen.

Meer info en foto's in de papieren editie Rivierenland van zaterdag 1 augustus.

  1. Aanslag, steekpartij, overval; aan criminaliteit geen gebrek in Rivierenland
    PREMIUM
    CRIMINALITEIT

    Aanslag, steekpar­tij, overval; aan criminali­teit geen gebrek in Rivieren­land

    TIEL - Het is onrustig in Rivierenland. De politie heeft de handen vol aan onderzoeken naar een moordaanslag, verschillende steekpartijen – al dan niet met dodelijke afloop –, drugshandel, wapengekletter en overvallen; de recherche verveelt zich niet. Voor zover bekend hebben de veel van de zaken niets met elkaar te maken, maar het maakt wel duidelijk: aan criminaliteit geen gebrek.

Rivierenland