Volledig scherm
Geldermalsen Er zijn veel protesten tegen de komst van een mogelijke grote azc voor 1500 mensen op en industrie terrein in Geldermalsen zowel op social media en gewoon het oude spandoeken bij het gemeentehuis.. Foto William Hoogteyling

Relschoppers azc-rellen Geldermalsen krijgen werkstraffen

ARNHEM/ GELDERMALSEN - Drie relschoppers van de azc-rellen in Geldermalsen hoeven niet achter de tralies. In hoger beroep zijn de mannen veroordeeld tot werkstraffen tussen de 60 en 240 uur.

In december 2015 ontstonden er rellen in Geldermalsen rond de mogelijk komst van een azc. De politie moest het gemeentehuis met man en macht verdedigen tegen een woedende menigte van ongeveer 1.000 mensen. 

De dorpsbewoners waren zo op hol geslagen dat de raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum in allerijl moest worden onderbroken en de bestuurders en raadsleden geëvacueerd.

Blanco strafblad

Het gerechtshof noemt het gepleegde geweld tegen de politie 'zo ernstig' dat onvoorwaardelijke gevangenisstraffen gerechtvaardigd zouden zijn. In het arrest houdt het hof echter rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten, zoals het hebben van werk en een blanco strafblad.

Celstraffen

Tegen twee van de grootste opruiers van de rellen eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden nog celstraffen van 3 maanden. Een 24-jarige en een 31-jarige man hebben nu een maximale werkstraf van 240 uur gerkegen. Een 54-jarige man die spijt betuigde moet 200 uur werken. 

Een vierde verdachte die van de politierechter 60 uur taakstraf kreeg in hoger beroep, kreeg dezelfde straf. De zaak van een vijfde verdachte wordt heropend om een getuige te horen. 

In totaal zijn er dertig mensen veroordeeld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland