Rivierenland wil veel toeristen trekken met herinnering aan luchtoorlog

DODEWAARD - Door meer aandacht te schenken aan de geschiedenis van de luchtgevechten in de Tweede Wereldoorlog, denkt het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland vele tienduizenden toeristen naar de regio te halen. 

Initiatiefnemer van het project 'Sky of Hope' is Peter den Tek uit Asperen. Hij was  betrokken bij het bergen van vliegtuigen in de gemeenten Giessenlanden en Lingewaal. Naar aanleiding hiervan is een monument opgericht. Ook is in Fort Vuren een museum geopend. 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Pat Tiernan is een van de bemanningsleden van een bommenwerper die bij Dodewaard crashte in de Tweede Wereldoorlog. Foto: Do Visser.

Volgens het RBT is er een hernieuwde interesse in de luchtoorlog. Omdat de bommenwerpers voor hun navigatie gebruik maakten van de grote rivieren, zou vooral Rivierenland hier op in moeten spelen. Bijvoorbeeld met wandel- en fietsroutes.

,,Het is een verhaallijn die door het hele gebied heen loopt’’, zegt directeur Richard de Bruin. ,,In iedere gemeente liggen wel vliegtuigen. Sommige zijn opgegraven, sommige liggen er nog. Veel verhalen zijn nog niet uitgezocht; bemanningsleden en hun familie zijn nog niet getraceerd. Dat willen wij gaan doen.’’

Portaal

De initiatiefnemers willen daarbij ook gebruik maken van alle kennis die bij inwoners en bijvoorbeeld historische kringen aanwezig is. ,,Het is belangrijk om hierin samen te werken. We zijn met verschillende partijen in gesprek om een portaal te maken.’’

Families

De initiatiefnemers zijn naar Lincolnshire geweest, waar veel bommenwerpers in de oorlog opstegen. Er is onder meer contact gelegd met het International Bomber Command Centre. Deze organisatie heeft veel informatie over de vluchten, de bemanningsleden en hun nazaten. De Bruin: ,,Mensen zijn daar ontzettend geïnteresseerd in de geschiedenis van die luchtoorlog. Bij die families speelt dat enorm. In tegenstelling tot met Market Garden, doen wij daar veel te weinig mee.’’

Bezoekerscentrum

De ambitie van het RBT is om in deze regio een bezoekerscentrum te openen waar dit onderwerp belicht wordt. Daarnaast zou het centrum in het teken moeten staan van 'Nederland Waterland'. ,,Daar zijn we enorm bekend om’, zegt De Bruin. ,,Maar er is niets voor in Nederland. Dat aanbod willen we ook ontwikkelen.’’ De Bruin stelt dat het centrum jaarlijks 200.000 bezoekers zal krijgen.

Mijlpaal

Er is haast geboden: De Bruin wil het in 2020 goed op poten hebben. ,,Dan is het 75 jaar geleden dat de oorlog ten einde was. Een ontzettend belangrijke mijlpaal om mensen naar Nederland te halen.’’

De plannen voor 'Sky of Hope'worden verder toegelicht bij de opening van het toeristische seizoen op 16 maart bij Van der Valk in Zaltbommel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland