Volledig scherm
Erichem Opruimwerkzaamheden de Knorhof in volle gang. Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

Ruiming afgebrande megastal De Knorhof gaat nu razendsnel

ERICHEM - De sanering van megastal De Knorhof gaat sneller dan verwacht. Bij een enorme brand kwamen op 27 juli ruim 20.000 varkens om op de boerderij in het Burense dorp Erichem.

Voor de ruiming van de afgebrande varkensstallen werd aanvankelijk vier weken uitgetrokken. Na een volle week werken is nu ruim de helft van alle resten - kadavers, asbest en puin - verwijderd. Uitvoerder Ervé is inmiddels bezig om het puin van de laatste twee loodsen op te ruimen.

Puin

Volledig scherm
Opruimwerkzaamheden zijn in volle gang. © William Hoogteyling

,,De saneerder is begonnen met het afvoeren van de volwassen zeugen, omdat daarmee de meeste kilo's kadaver weg zijn uit de omgeving'', verklaart Knorhof-woordvoerder Jan Voermans. Hij beweert dat het dorp binnen enkele dagen af is van alle dode varkens. Op het erf moet dan alsnog veel puin worden verwijderd. 
De oorzaak van de brand is volgens de Burense burgemeester Jan de Boer nooit meer met 100 procent zekerheid vast te stellen. ,,Van de brandweer heb ik begrepen dat de brand hoogstwaarschijnlijk is ontstaan in de luchtwassers.'' De politie meldde eerder dat brandstichting werd uitgesloten.

Volledig scherm
Een petitie met 900 handtekeningen tegen de terugkeer van De Knorhof werd vrijdag aangeboden.. © William Hoogteyling

Omwonenden boden burgemeester De Boer vrijdag een petitie met 900 handtekeningen aan. Daarin roepen zij de instanties op het ruimen te versnellen en niet in te stemmen met een eventuele herbouw van de stal.

Eigenaar Adriaan Straathof heeft zich nog niet uitgesproken over zijn toekomstplannen, stelt zijn woordvoerder: ,,Maar er is straks een bouwperceel beschikbaar met de bestemming intensieve veehouderij, dus als Straathof hier niet gaat bouwen, zal iemand anders het wel doen.’’

Rivierenland