Volledig scherm
© ANP

Saamhorigheid is mooi, maar het eigenbelang staat voorop

BLOGSolidariteit. Ik herinner me dat een leidinggevende er eens hard om moest lachen toen het woord viel als reactie op weer eens wat laconiek gedropte bezuinigingen. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Het is mooi hoor de saamhorig­heid die rond dodenher­den­king heerst, maar het kost niets.

Menno Provoost

Van zulk hippiegezwam had hij al lang niets meer vernomen. Mijn baas had pijnlijk gelijk. Het is vaak 'voor jou tien anderen' en 'ieder voor zich'. 

Het is mooi hoor de saamhorigheid die rond dodenherdenking heerst, maar het kost niets. Kom maar eens aan de portemonnee van mensen of met andere zaken die de zekerheid van hun bestaan kunnen bedreigen. Ik wil niet zeggen dat de opofferingsgezindheid van mensen die we herdenken met hen is uitgestorven, maar ik heb toch de stellige indruk dat dit veel schaarser is geworden.

Probeer maar eens wat oorlogsvluchtelingen op te vangen in je gemeente, een deugdelijk onderkomen voor gastarbeiders te bouwen of voor mensen met psychiatrische problemen. Gemeenten zelf kunnen er overigens ook wat van. Varik toont weinig solidariteit door de nevengeul te torpederen, betogen andere Waalgemeenten die ook van de rivierverruiming zouden profiteren. Zelf zijn ze dan weer weinig solidair met de vrees dat, met de komst van de geul, de wetenschappers straks kunnen duiken naar het verdronken land van Varik. Regionale samenwerking is prima, maar het eigenbelang staat voorop.

Dat is het tegenovergestelde van solidariteit, wat betekent dat individuen inzien dat het verdedigen of het verder helpen van andermans belangen uiteindelijk in het belang van het individu zelf is. De stilte is een mooi moment om er eens over na te denken hoe je dat in deze tijd in de praktijk kunt brengen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland