Volledig scherm
© ANP

Schadevergoeding nog niet zeker voor inwoners van gebied stroomstoring

CULEMBORG - Liander onderzoekt nog of  inwoners van het door een stroomstoring getroffen gebied recht hebben op een schadevergoeding. De energieleverancier meldde eerder dat dat wel het geval was, maar zegt nu dat het 'bij extreme omstandigheden kan gebeuren dat er geen vergoeding is'.

'Wij realiseren ons dat dit wellicht teleurstellend nieuws is voor u. Wij hopen op uw geduld terwijl wij dit uitzoeken', aldus een persbericht.

Culemborg, Geldermalsen, Buren en Tiel werden maandagavond rond 19.00 uur getroffen door een stroomstoring nadat een gevechtshelikopter van Defensie tijdens een oefening bliksemdraden van een hoogspanningsmast kapot vloog. 

Deze draden hangen boven de stroomdraden. Door de botsing vielen beide bliksemdraden naar beneden, bovenop de stroomdraden. Hierdoor werd een kortsluiting veroorzaakt waardoor ruim 24.000 huishoudens zonder stroom kwamen te zitten.

Medewerkers van Liander zijn direct ter plaatse gegaan om de losgeraakte draad te verwijderen. Vervolgens kon het lichtnet weer in gebruik worden genomen. 

Schade?

De beschadigde bliksemdraad wordt op een later moment vervangen. ,,Die draad is verder niet nodig voor de stroomvoorziening’’, laat een woordvoerder van Liander weten. Hoe groot de schade aan de apparatuur van Liander is door het ongeluk, wordt nog uitgezocht. ,,Daar hebben wij nog geen zicht op. Onze prioriteit lag bij het herstellen van de stroomvoorziening.’’ Rond 00.30 uur waren de werkzaamheden aan bij de mast voltooid en kregen de eerste huishoudens weer stroom.

De vergoeding bij een stroomstoring van langer dan 4 uur is 35 euro, en 20 euro voor elk uur daarna.

Gedupeerden?

Bent u gedupeerd door de stroomstoring en heeft u hierdoor schade geleden? Dan komen wij graag met u in contact. Stuur een mail met uw verhaal naar redactie@gelderlander.nl

Volledig scherm
De bliksemdraden (aan de linkerkant van de paal) vielen naar beneden en veroorzaakten kortsluiting. © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland