Volledig scherm
Snelweg A2 bij knooppunt Deil. © William

Snelbus op vluchtstrook A2 bij Deil

DEIL - Mogelijk dat een snelle buslijn tussen Den Bosch en Utrecht kan helpen om de filedruk op de A2 tussen Deil en Den Bosch te verminderen.

Het is één van de mogelijkheden die wordt bekeken. De bus zou in de spits over de vluchtstrook langs de files mogen om zo een echte concurrent voor de auto te vormen. Het plan voor de proef komt voort uit een onderzoek waarin gekeken wordt hoe de A2 tussen Deil en Vught kan worden ontlast. Automobilisten zouden daarvoor de overstap naar de snellere busverbinding moeten maken.

In 2018 of 2019 gaan de bussen waarschijnlijk rijden. Waar de haltes van de buslijn gaan komen, bijvoorbeeld bij stations, is nog niet bekend. Evenmin is bekend op de gemeenten Culemborg, Geldermalsen en Neerijnen halteplaatsen zouden krijgen in de nabijheid van of aan de A2. Ook over de precieze route, de frequentie en welke vervoerder de route gaat rijden kan een woordvoerder nog niets zeggen. De buslijn zal worden betaald door Den Bosch, de provincie, Gelderse gemeenten en Rijk.

Op de A2 tussen Utrecht en Eindhoven rijdt veel meer verkeer dan Rijkswaterstaat had berekend. Dat leidt onder meer bij Vught, Kerkdriel, Waardenburg en Deil tot files. 

Rivierenland