Volledig scherm
De gecrashte Apache helikopter in een weiland in Zoelmond. © ANP

Stroomstoring door Apache-crash Zoelmond kost 1,3 miljoen euro

ZOELMOND/ CULEMBORG - De stroomstoring veroorzaakt doordat een Apache gevechtshelikopter tegen een hoogspanningskabel botste in Zoelmond, kost netbeheerder Alliander 1.280.000 euro aan compensatie. 25.861 klanten zaten op maandagavond 13 november 2017 zonder stroom en krijgen minimaal 35 euro genoegdoening.

Alliander had al direct al aangekondigd dat het bedrijf de schade op Defensie zal verhalen. Het uitkeren van de schade nam enige tijd in beslag omdat Alliander alle gegevens via de energieleveranciers moest achterhalen.

De legerhelikopter vloog in het donker tegen de bliksemafleider van een hoogspanningslijn. De heli raakte licht beschadigd. De piloten zetten het toestel in een nabijgelegen weiland aan de grond. Bewoners in de omgeving, waaronder Culemborg, zaten zonder stroom.

Apache vliegt weer

De Apache is inmiddels weer gerepareerd en vliegt weer. Bij een recente oefening in Oost-Nederland is de heli ingezet. Dat bevestigt het Defensie Helikopter Commando desgevraagd.

Uit onderzoek is gebleken dat de hoogspanningsmasten niet ontwricht zijn, zoals werd gevreesd. Naast de provisorische reparaties die direct werden uitgevoerd, zijn nog wel wat herstelwerkzaamheden aan de masten nodig. Maar die kunnen op een later moment worden uitgevoerd. Alliander overlegt met de grondeigenaren wanneer dat het beste schikt.

Onderzoeken

Naar het incident lopen nog twee onderzoeken. De Koninklijke Marechaussee  onderzoekt het ongeluk namens Defensie in opdracht van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de crash. Beide onderzoeken lopen nog.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland