Volledig scherm
Ambtmanshuis Tiel © DG

Struinen door het verleden met Open Monumentendag

TIEL - Met Open Monumentendag worden de deuren van gebouwen geopend waar publiek gewoonlijk niet snel naar binnen komt. Hieronder een top vijf van rijksmonumenten in Rivierenland die dit weekend speciaal voor deze gelegenheid even geopend zijn.

1. Begraafplaats Ter Navolging in Tiel: De begraafplaats is deze zondag geopend en geeft verschillende rondleidingen langs markante grafmonumenten. Het is een van de oudste begraafplaatsen in Nederland. Naast de rondleidingen is er ook een optreden van Gregoriaans koor Schola Cantorum die dag om 14.00 uur. 

2. Het Ambtmanshuis in Tiel: Vroeger was het een huis voor de vertegenwoordiger van de Hertog van Gelre. Een van de hoogste heren in de regio. Het complex heeft een grote tuin, een theekoepel, een koetshuis en een ambtmanshuis. Dit wordt zondag even opengesteld voor publiek. Gewoonlijk komen er hier alleen ambtenaren over de vloer, aangezien vandaag de dag het college van B en W hier zetelt. En het is een trouwlocatie.

3. Het Elisabeth Weeshuis museum in Culemborg: Dit weekend is het dubbelfeest. Naast de Open Monumentendag, bestaat Culemborg 700 jaar. Een reden voor het museum om extra uit te pakken. Niet alleen besteedt het aandacht aan het oudste nieuwbouw weeshuis in Nederland, maar het houden ook nog een extra culinaire en culturele proeverij.

4. Kasteel Waardenburg: Dit kasteel wordt één keer per jaar opengesteld voor publiek. De eerste toren van het kasteel werd gebouwd in 1265, het werd verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog en nu is het een kantoorpand. Tijdens Open Monumentendag kun je een kijkje nemen in het gebouw.

Volledig scherm
Kasteel Waardenburg © Neerijnen

5. Betuws Agrarisch Erfgoed in Opijnen: Deze oude boerderij stamt uit 1860 en is bijna onveranderd gebleven. Net als het stuk land eromheen. Er staat onder andere nog een 111 jaar oude Zwarte Populier. In de boerderij zelf is een foto-expositie van het boerenleven in de Betuwe. De boerderij is al die jaren in het bezit geweest van de familie Scheurwater.

Volledig scherm
Betuws Agrarisch Erfgoed in Opijnen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland