Volledig scherm
Haptotherapeut Ton Lammers (links) en Francis ter Horst – zij heeft een praktijk voor natuurgeneeswijze in Tiel, stellen dat therapeuten complementeair aan de reguliere gezondheidszorg werken. Zaterdag 21 maart presenteren zij zich op de beurs Uit balans, in balans, in Tiel. foto Jan Bouwhuis

Therapeut neemt de tijd voor cliënt

TIEL - Francis ter Horst heeft een praktijk voor natuurgeneeswijze in Passewaaij. "Een vrouwelijke cliënt had last van schimmel op haar kleine teen. Ze was al een aantal keer bij haar huisarts langs geweest en kreeg dan een zalfje. Dat hielp, maar naar verloop van tijd keerden de klachten weer terug", vertelt Ter Horst.


"Elke teen staat voor andere klachten", legt ze uit. "De kleine teen staat voor seksualiteit. Na een aantal behandelingen kwam ik er achter dat die vrouw in haar jeugd misbruikt was. Dat had ze van binnen geblokkeerd, maar het zorgde voor de terugkerende klachten aan haar kleine teen."

Het is een voorbeeld van hoe de holistische geneeskunde (waarbij lichaam en geest nauw samengaan) complementair is aan het reguliere zorgbestel. Volgens Ton Lammers, haptotherapeut uit Tiel, verwijst die reguliere gezondheidszorg nog lang niet genoeg door naar therapeuten. " Het gebeurt wel meer dan pakweg tien jaar geleden. Maar huisartsen en fysiotherapeuten zien ons vaak als alternatieve gezondheidszorg. Die ambitie hebben we helemaal niet. We willen complementair zijn. Maar nog steeds is er een vrees voor het onbekende."

Die onbekendheid is een van de redenen een therapeutenbeurs te organiseren. Dat doet Therapeuten Overleg West Betuwe om het jaar. Eerder werden Culemborg, Geldermalsen en Leerdam aangedaan. Op zaterdag 21 maart wordt de gratis toegankelijke beurs voor het eerst in Tiel gehouden, in wijkcentrum de Drumptse Hof.

Uit balans, in balans, is het thema van de beurs. Daar zijn veertien verschillende therapeuten uit de westelijke Betuwe aanwezig, van psychotherapeut tot tekentherapeut en van loopbaanadviseur tot homeopaat. Elke therapeut heeft een eigen stand en verzorgt daarnaast een lezing of workshop over zijn vakgebied.

Rivierenland