Volledig scherm
Total tankstation Van Dijkhuizen Veemarkt. © Google Streetview

Tiel dubt over tankstations Van Dijkhuizen

TIEL - Het stadsbestuur van Tiel is akkoord met het verruilen van het Total-tankstation aan de Veemarkt voor een appartementencomplex. Verplaatsing van het tankstation Havendijk kost meer hoofdbrekens.

Er is een principe-akkoord over de bouw van een appartementencomplex van vier lagen met in totaal zeven woningen op de hoek van de Veemarkt en de Sint Walburgbuitensingel in Tiel. Het gebouw moet in de plaats komen van het Total-tankstation met de wasstraat van Van Dijkhuizen. 

In het geheim heeft de gemeente Tiel ook ingestemd met de verplaatsing van het tankstation naar Passewaaij. Waar precies wil de gemeente niet zeggen, 'gezien de belangen van de betrokken bedrijven en de gemeente'. Hoewel deze hoek er formeel niet toe behoort, vindt het stadsbestuur de plannen goed passen bij de vernieuwing van dit gebied dat de Burense Poort wordt genoemd.

Havendijk

Volledig scherm
Total Tankstation Van Dijkhuizen Havendijk. © Google Streetview

De verplaatsing van een ander tankstation van Van Dijkhuizen, dat aan de Havendijk, bezorgt Tiel momenteel veel hoofdbrekens. Voor de ontwikkeling van dit gebied (de Santwijckse Poort) wilde het stadsbestuur graag van het tankstation met lpg-tank af. Eind 2013 is hierover een deal gesloten met Van Dijkhuizen. Het bedrijf kreeg bijna 1,2 miljoen euro en de bouw van een nieuw kantoor naast de gemeentewerf op Kellen werd geregeld. 

Ook is afgesproken dat er op de oude plek aan de Havendijk een appartementengebouw mag komen, en  dat de gemeente zich zal inspannen voor een nieuw tankstation tegenover het nieuwe kantoor van Van Dijkhuizen aan de Industrieweg. Als dat laatste niet zou lukken, moest er onderzoek worden gedaan naar alternatieve locaties.

Bezwaar

Vooralsnog is het niet gelukt. Tegen de vestiging van het tankstation ter hoogte van de Staartsestraat wordt bezwaar gemaakt door Waardevol Tiel en de Gelderse Natuur en Milieuorganisatie omdat het in een waardevol Nationaal Landschap gepland is. Ook moet er grond onteigend worden. Onlangs heeft de Raad van State het bestemmingsplan om de bouw van het tankstation met vier pompeilanden, een wasstraat en een shop mogelijk te maken, geschorst om er later over te besluiten.  

In de overeenkomst van 2013 is echter afgesproken dat Van Dijkhuizen tot 1 juni 2017 de tijd heeft om het tankstation en de overige gebouwen aan de Havendijk te slopen en de grond te saneren. Voor de deal is subsidiegeld van de provinciegebruikt waaraan ook een einddatum is gekoppeld. De gemeente is met het bedrijf in gesprek over de afspraken en gevolgen van de tussenuitspraak van de Raad van State en wil hier geen mededelingen over doen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland