Volledig scherm
© ANP XTRA

Tiel en Rabobank beheren samen budget van burgers met schulden

TIEL - Om inwoners met financiële problemen te helpen gaat de gemeente Tiel samen met de Rabobank West Betuwe aan budgetbeheer doen. De organisaties hebben hiervoor woensdag een convenant gesloten.

Het budgetbeheer is bedoeld voor mensen die zijn toegelaten tot de gemeentelijke schuldhulp. Alle inkomsten van de deelnemers komen binnen op een budgetbeheerregeling, waar zij niet bij kunnen. De budgetbeheerder van de gemeente betaalt vaste lasten zoals huur, water en energie. Geld voor eten, kleding en dergelijke komt op een leefgeldrekening waarover de betrokkene wel kan beschikken. Deze rekening kan niet in het rood komen. Afspraken over de verdeling van het geld worden vastgelegd in een budgetplan.

Op deze manier worden verdere financiële problemen voorkomen en hebben de deelnemers tijd om vaardigheden aan te leren en hun financiële zaken op orde te krijgen.

Bewindvoering

Tot nog toe had de gemeente Tiel geen budgetbeheer in deze vorm. Mensen werden meestal doorverwezen naar commerciële bedrijven voor budgetbeheer of bewindvoering. De gemeente heeft eerder wel een proef gedaan met budgetbeheer voor een paar mensen uit de schuldhulpverlening. Het instrument kan nu standaard ingezet worden, als de schuldhulpverlener en de budgetbeheerder op basis van de persoonlijke situatie van de betrokkene denken dat het zinvol is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Rivierenland