Volledig scherm
Directeur Cok van den Heuvel van Job Lanceer. © Foto Jan Bouwhuis

Tiel wil zorggeld terug van afgeserveerd Job Lanceer

TIEL - De gemeente Tiel eist 1,2 miljoen euro terug van de voormalige zorgverlener Job Lanceer of de directeur daarvan Cok van den Heuvel. De curator van het inmiddels failliete bedrijf kijkt juist of gemeenten zo'n 350.000 euro aan openstaande rekeningen nog moeten betalen.

Tiel trok in oktober radicaal de stekker uit de samenwerking met Job Lanceer dat ontspoorde jongeren begeleiding en dagbesteding gaf. Er waren 'ernstige zorgen' over de kwaliteit van de geleverde zorg en 'signalen' dat zorggeld misbruikt is. Directeur Van den Heuvel werd van zijn bed gelicht en er werd beslag gelegd op de administratie en goederen van het bedrijf.

Begin december ging het bedrijf dat zorg bleef verlenen zonder betaald te worden failliet. Er waren vier werknemers in dienst die al sinds september niet meer betaald werden en het faillissement aanvroegen.

Vordering op gemeenten

De gemeenten Tiel, Buren en Neder-Betuwe staakten al eerder de betaling van zorggeld op basis van het niet voldoen aan formaliteiten. Er staan nog vorderingen uit voor zo'n 355.0000 euro. De partijen moesten van de rechter overleggen om tot overeenstemming te komen.

Terugvordering

Vlak voor het gesprek zou plaatsvinden, stelden de gemeenten dat er door Job Lanceer een wanprestatie werd geleverd. De zorg en de administratie waren niet op orde. Daarbij is fraude gesuggereerd. Zij kwamen met een terugvordering van het uitbetaalde zorggeld van 1,2 miljoen euro. Curator Johan Thielen heeft Van den Heuvel geconfronteerd met bevindingen waarop de gemeenten zich baseren. Volgens hem heeft de directeur daarop steeds plausibele verklaringen gegeven. Hij onderzoekt of de gemeenten alsnog moeten betalen.  

Geen aanwijzing malversaties

De curator spreekt van een ordentelijke administratie, met alle gegevens die er nodig zijn, zonder dat daar tot dusver aanwijzingen zijn van malversaties. Thielen: ,,Het is wel heel veel, ik heb onmogelijk nog alles kunnen ontdekken. Over de zorgadministratie voor de gemeenten kan ik niet oordelen."

De vordering van de gemeenten is ook geen kwestie van de curator meer omdat die aan het adres van Job Lanceer is ingetrokken. Deze is nu aan Cok van den Heuvel zelf gericht. Die ontkent de aantijgingen zowel op het gebied van de zorgverlening als fraude. Hij stelt dat Tiel hem bewust kapot wil maken.

Steunbetuigingen

Daarin lijkt hij steeds meer steun te krijgen. ,,Het is opvallend hoeveel steunbetuigingen er binnen komen", zegt curator Thielen. ,,Veel mensen zijn begaan met zijn lot en betwijfelen dat er iets mis was bij Job Lanceer.  Ze zijn ervan overtuigd dat hij altijd alleen het beste met de jongeren voorhad."

Het openbaar ministerie laat weten dat het onderzoek naar Job Lanceer nog niet zover is afgerond dat er beslist kan worden of er een aanklacht komt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland