Volledig scherm
© ANP

Toch 35 euro voor gedupeerden stroomstoring heli-ongeluk

ZOELMOND - Netbeheerder Alliander gaat toch 35 euro schadevergoeding uitkeren aan de gedupeerden die maandag 13 november zonder stroom kwamen te zitten nadat een Apache een stroomstoring veroorzaakte. 

Het gaat om zeker 24.000 huishoudens in de omgeving van Culemborg. Zij kwamen enkele uren zonder stroom te zitten nadat een Apache-helikopter in het donker tegen de bliksemdraden van een hoogspanningsleiding vloog. 

Deze vielen hierdoor omlaag en veroorzaakten een kortsluiting. Wat de oorzaak van dit ongeluk is geweest, wordt nog onderzocht.

Toch betalen

Alliander liet op de dag zelf ook al weten dat er een vergoeding zou zijn voor de gedupeerde huishoudens. Daar kwam het bedrijf later op terug omdat bleek dat het wettelijk niet verplicht was in extreme situaties. Nu wordt de vergoeding toch uitgekeerd. Volgens een woordvoerder vallen alleen gebeurtenissen als aardbevingen onder die extreme situaties. 

Liander wil alle kosten die gemaakt zijn rond het ongeluk neerleggen bij Defensie. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan claims van bedrijven die hun koeling leeg moesten ruimen vanwege het uitvallen van de stroom. Maar ook de ruim 800.000 euro die het bedrijf nu kwijt is aan schadevergoeding zal op Defensie worden verhaald. Wat Liander aan kosten heeft gemaakt voor het herstel van de hoogspanningsleiding is nog niet berekend. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland