Volledig scherm

Trein Tiel-Elst steeds voller

TIEL - Station Tiel krijgt opmerkelijk meer reizigers die van en naar Elst en Arnhem reizen te verwerken. Vorig jaar steeg het aantal in- en uitstappers in Tiel dat in oostelijke richting reist met maar liefst 15 procent.

Op deze oude Betuwelijn verzorgt Syntus de treindienst. Al enkele maanden geleden werd bekend dat het totaal aantal reizigerskilometers in 2007 ten opzichte van 2006 met 18 procent was toegenomen. Toen was echter nog niet duidelijk hoe die toename over de stations verdeeld was.

Die cijfers zijn nu wel helder; althans voor de stations Tiel, Kesteren, Opheusden, Hemmen-Dodewaard en Zetten-Andelst. Syntus weet immers zeker waar zijn reizigers vandaar uit reizen.

Voor de stations Elst en Arnhem is dat lastiger: heel wat klanten kunnen voor de NS óf voor Syntus kiezen tussen deze twee plaatsen. Zo heeft Syntus in 2007 op station Elst een groei van 65 procent gehaald. Dat kunnen reizigers van of naar de richting Zetten-Andelst/Tiel zijn, maar net zo goed reizigers die met Syntus tussen Elst en Arnhem pendelen als alternatief voor de NS-treinen.

Voor Tiel geldt dus een wel een 'echte groei' van 15 procent in het aantal treinreizigers over de oude Betuwelijn. Een cijfer waar Syntus zich erg gelukkig mee prijst.

Bovendien zijn dit reizigers die vooral de hele rit meerijden. De tussenliggende stations Kesteren, Opheusden en Zetten-Andelst noteerden vorig jaar immers een groei van 4 procent; Hemmen-Dodewaard 1 procent.

"Dat veel meer reizigers de hele rit tussen Tiel en Elst/Arnhem maken, zie je ook terug in de grote toename van het totaal aantal reizigerskilometers. Onze klanten op de Betuwelijn maken langere ritten", aldus zegsman Ten Brinke van Syntus.

In absolute aantallen stappen op station Tiel dagelijks 1.200 mensen in of uit om van/naar de richting Elst/Arnhem te reizen. In Kesteren zijn dat er 450; in Opheusden 400.

Stations Hemmen-Dodewaard telt dagelijks 200 in- en uitstappers; Zetten-Andelst 750.

Syntus vervoert van en naar Elst dagelijks 1.400 klanten. Vanaf Arnhem reizen dagelijks 1.800 Syntusklanten in zuidelijke richting: naar Elst of verder de Betuwelijn op.

Rivierenland