De Korne bij Buren
Volledig scherm
De Korne bij Buren © William Hoogteyling

Trek Korne door naar Amsterdam-Rijnkanaal

BUREN - Het toerisme in Rivierenland kan flink profiteren als het riviertje de Korne doorgetrokken wordt naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Onderzoek moet duidelijk maken of het plan haalbaar is. Toerisme is een van de belangrijkste pijlers in de regio. 

Als de Korne een aansluiting krijgt op het Amsterdam-Rijnkanaal, ontstaat er een  mooi toeristisch vaarrondje over Waal, Merwede, Linge, Korne en Amsterdam-Rijnkanaal. Joris Nelissen, vertrekkend voorzitter van VNO-NCW Rivierenland, ziet dat plan als een van de meeste verrassende innovatieve projecten waar de economie in Rivierenland garen bij kan spinnen. 

Jachthavens

,,Agribusiness en logistiek/transport zijn de kurken waar de Rivierenlandse economie op drijft. Maar we steunen ook de toeristische ambities, de derde loot aan de stam. Mijn grootste wens voor de toekomst is dat er een toeristische vaarroute gaat ontstaan langs het stadje Buren. Daaromheen is economisch veel mogelijk met vakantieparken en jachthavens. Het kan een nieuwe impuls zijn voor het toerisme in het stadje Buren. We werken van harte mee aan een haalbaarheidsonderzoek.'' 

De Korne, een zijtak van de Linge tussen Buurmalsen en Buren,  is recent uitgebaggerd maar loopt nu dood bij Buren. Wel loopt de Mauriksche wetering, een slootje, vanaf Buren door in de richting van het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar die sloot sluit niet aan op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Miljoenen

Directeur Richard de Bruin van Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland kent de plannen. ,,Dezelfde plannen waren er al zo'n 15 jaar geleden, toen wijlen Jan Koedam van de toenmalige recreatiemaatschappij er een groot voorstander van was. Het idee juich ik ook nu nog toe, het zou inderdaad een flinke impuls betekenen voor de recreatie rond ons water in Rivierenland. Maar destijds werden de kosten geraamd op enkele tientallen miljoenen euro's. Dus ik weet niet, als die kosten nog hetzelfde zijn, wie dat zou moeten gaan betalen.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland