Volledig scherm
foto ANP

Uitstel voor werkzaamheden aan Haaftense overnachtingshaven

HAAFTEN - Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (IenM) bezuinigt door projecten, zoals de haven in Haaften, uit te smeren over een langere periode.IenM wil met schrappen en vertragen van projecten geld besparen.

De bezuinigingsopgave van 6,4 miljard euro bestaat uit 2,6 miljard euro uit het Lenteakkoord en 3,75 miljard euro uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte.

Met het project Overnachtingshaven Haaften wordt de uitwijkhaven, waar schippers aanleggen en overnachten, verbeterd en uitgebreid. Een groot deel van de werkzaamheden is door de bezuinigingsmaatregelen uitgesteld tot 2019-2021.

Voor die tijd moet de invaart van de haven worden verbeterd. Die werkzaamheden vinden naar verwachting plaats in 2014. De havenmond zorgt al lange tijd voor problemen bij de invaart met hoogwater. De aanpassing kost zo'n 400.000 euro. De overige delen van het project worden doorgeschoven naar 2019-2021. Die maatregelen kosten 5 miljoen euro.

Binnen die maatregelen wordt bekeken of de bestaande ligplaatsen kunnen worden verlengd, zodat ook langere schepen in Haaften kunnen aanleggen. De gemiddelde scheepslengte van circa 110 meter maakt op de Waal steeds vaker plaats voor schepen die 135 meter of langer zijn.

Ook wordt gekeken hoe de toegangsweg vanaf de wal naar de haven kan worden verbeterd. Bij hoogwater loopt de weg, die door een weiland voert, onder.

Tot slot wil het ministerie het aantal ligplaatsen uitgebreiden. Het scheepvaartverkeer blijft toenemen. Tussen Gorinchem en Duitsland zijn meer ligplaatsen nodig.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland