Volledig scherm
Nieuwbouw in Varik. Straks voor eilandbewoners?Foto Jan Bouwhuis

Varik en Heesselt mogelijk op eiland

VARIK - De keus is helder, maar moet nog wel gemaakt worden.

Wordt bij hoogwater water in de Waal versneld afgevoerd in een nieuwe nevengeul benoorden Varik en Heesselt? Of wordt de Waaldijk over een lengte van vele tientallen kilometers tachtig centimeter hoger en zes meter breder?

Dat besluit moet volgend jaar vallen, als het aan wethouder Teus Kool van Neerijnen ligt: "We willen geen jaren van onzekerheid." Kool neigt naar de keuze voor een nieuwe geul, waardoor Varik en Heesselt na 2020 bij hoogwater op een eiland zouden komen te liggen. "Maar er is nog niets beslist, iedereen krijgt de komende maanden uitgebreid de kans om mee te denken. Ook over de vraag of er altijd water in die geul komt of alleen bij hoogwater. Een blauwe of groene rivier heet dat." Op 30 september is er een informatiebijeenkomst in het GeoFort in Herwijnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland