Protestbijeenkomst van dierenactivitsten op de Knorhof na de brand deze zomer.
Volledig scherm
Protestbijeenkomst van dierenactivitsten op de Knorhof na de brand deze zomer. © Foto Raphael Drent

Varkens in Nood wil geen nieuwe Knorhof

ERICHEM - Varkens in Nood wil niet dat boer Adriaan Straathof eventueel een nieuwe Knorhof gaat bouwen op de plek waar de vorige mega-varkensstal recent is uitgebrand. 

Bij provincie en gemeente is door Varkens in Nood, Dier&Recht en LeefbaarBuitengebied een verzoek ingediend om de bestaande omgevingsvergunning van Straathof voor de Knorhof in te trekken. 

Dat verzoek wordt gevolgd door een bezwaar tegen het verstrekken van een nieuwe vergunning. Als dat allemaal niet helpt stappen de drie organisaties naar de Raad van State.

Bezwaar

Aanleiding voor hun actie is het stikken en/of verbranden van in ieder geval 24.000 varkens in Erichem, al waren dat er volgens Varkens in Nood mogelijk zelfs 50.000. Straathof heeft een beroepsverbod in Duitsland. Een petitie van Varkens in Nood met 59.183 handtekeningen heeft geleid tot een aangenomen motie in de Tweede Kamer om beroepsverboden zoals die van Straathof voor heel Europa te laten gelden. Ondanks het Duitse beroepsverbod heeft de gemeenteraad van Buren in principe ingestemd met herbouw. Zodra Straathof een aanvraag indient voor herbouw, zal ook daar bezwaar tegen aangetekend worden.

Rivierenland