Volledig scherm
Luchtopname van de Waal bij Varik en Heesselt. © Foto Raphael Drent

'Veiligheid Varikers voorop bij nieuwe nevengeul'

VARIK - Sceptisch zijn ze, de 1.500 inwoners van Varik en Heesselt. Zitten ze wel veilig op hun nieuwe eiland in de dorpspolder als er ten noorden van hun dorpen een nieuwe extra geul voor de Waal wordt gegraven? Bestuurders verzekeren van wel.

Ruim 100 inwoners zorgden woensdagavond voor een overvol Atelier Varik, waar de resultaten werden toegelicht over een onderzoek onder 768 inwoners die langs de dijk wonen tussen Tiel en Waardenburg over de plannen voor een sterkere dijk of nieuwe hoogwatergeul. Maar ze kwamen minstens evenzeer om te horen hoe onveilig het wordt als de nevengeul er komt.

Alarmerend artikel

Volledig scherm
Vaargeul van de Waal bij Varik en Heesselt vanuit de lucht. © Foto Raphael Drent

Het LTO-blad Nieuwe Oogst had daar vorige week een nogal alarmerend artikel aan gewijd met als strekking dat de Varikers en Heesseltnaren bij snel stijgend water als ratten in de val zouden komen te zitten. Maar de bestuurders, onder wie heemraad Goos den Hartog en wethouder Teus Kool, werden niet moe te onderstrepen dat de veiligheid van de inwoners van Varik en Heesselt het hoogste belang is. En dat het opgeroepen beeld van ratten in de val ,,volstrekt onjuist’’ is.

Maar de argwaan bleef. Sommige inwoners zeiden dat Varikers en Heesseltnaren de rekening moeten betalen voor de veiligheid van de andere Nederlanders. De gewraakte nieuwe geul zou voor een forse waterstandsdaling van ruim 40 centimeter kunnen zorgen in de Waal. 

Risico

Het risico van een overstroming is nooit terug te brengen tot nul, maar wel naar zeer minimaal, zei Den Hartog. En dat gebeurt langs de Waal, of er nu gekozen gaat worden voor pure dijkversterking of voor het graven van de omstreden hoogwatergeul. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland