Volledig scherm
De Hedelse fruithandel De Groot. © Jan Zandee

Verdachte afpersen fruithandel had adres van dochter eigenaar in cel

ARNHEM/HEDEL - In de cel van een van de verdachten in de geruchtmakende afpersingszaak rond de Hedelse fruithandel De Groot is onlangs het adres van een dochter van een van de eigenaren aangetroffen. Dat zei de officier van justitie donderdagmiddag tijdens een zitting bij de rechtbank in Arnhem.

De officier voegde er nog aan toe dat de verdachte, Ali G., in de gevangenis ook de beschikking had over telefoons waarmee hij vrijuit kon communiceren met de buitenwereld. 

De verdachte was zelf niet aanwezig tijdens de voorbereidende zitting. Hij heeft ‘geen vertrouwen’ in de rechtbank, zo had hij in een verklaring op laten nemen als reden voor zijn afwezigheid.

Acht maanden vast

G. is een van de vijf verdachten in de afpersingszaak die als sinds vorig voorjaar loopt. Het OM ziet hem als de kwade genius. Hij zit al bijna acht maanden vast. G. werd kort nadat eigenaren van de Groot dreig-sms’jes ontvingen opgepakt. 

De afpersers hielden hen verantwoordelijk voor het verlies van een lading cocaïne (400 kilogram). Ze eisten een bedrag van 1,2 miljoen euro. Niet betalen of de politie inschakelen zou beantwoord worden met ‘extreem geweld’, bijvoorbeeld het liquideren van een medewerker van het bedrijf. 

Ali I. voorlopig vrij

Medeverdachte Ali I., wel aanwezig op zitting, mag morgen de gevangenis verlaten en zijn proces dus in vrijheid afwachten. De rechtbank zag in zijn persoonlijke omstandigheden reden om hem voorlopig op vrije voeten te stellen.

I. kreeg wel enkele beperkende voorwaarden opgelegd. Zo mag hij onder meer geen contact opnemen met de familie De Groot, medewerkers van het bedrijf en de medeverdachten en moet hij gedragstherapie ondergaan. I., die volgens zijn advocaat ‘niet meer dan een loopjongen is’, barstte enkele keren in tranen uit. 

De volgende zittingsdag in deze zaak is op 8 april.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland