Zandafgraving langs de Rijn bij Heteren op archiefbeeld.
Volledig scherm
Zandafgraving langs de Rijn bij Heteren op archiefbeeld. © Erik van 't Hullenaar

Vervuilde grond uit buitenland massaal gedumpt in Nederlandse plassen

CULEMBORG - Baggerbedrijven halen op grote schaal vervuilde grond en slib uit het buitenland, om in voormalige zandwinputten langs de Nederlandse rivieren te storten. Milieudeskundigen maken zich daar zorgen om.

,,De gevolgen voor waterkwaliteit en bodem zijn onzeker. Importeren van vervuilde grond uit het buitenland past niet in het beleid’’, zegt milieuchemicus Joop Harmsen van Wageningen Universiteit. 

,,Voor baggerbedrijven is het handel, maar voor de natuur moet je dit niet willen’’, zegt aquatisch ecoloog Fons Smolders, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

In Culemborg is ophef ontstaan over een plan van baggerbedrijf Van Waning om grond die vrijkomt bij het boren van nieuwe metrotunnels in Parijs te storten in een oude zandwinplas langs de Lek. Verontruste Culemborgers vinden het bizar dat de populaire zwem- en zeilplas in de Redichemse Waard een afvoerputje wordt voor vervuilde grond uit het buitenland.

Lucratief

Wettelijk is het sinds 2009 mogelijk om zonder vergunning grond of baggerslib in diepe putten te storten, mits het materiaal niet te sterk vervuild is en ‘verondiepen’ bijdraagt aan natuurontwikkeling. Voor aannemers is dat lucratief: zij krijgen betaald voor het afvoeren van vervuilde grond en baggerspecie. Maar in Nederland is niet genoeg slib voorhanden om alle nieuwe natuur-projecten af te ronden.

Daarom zijn aannemers hun materiaal op grote schaal uit het buitenland gaan importeren, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat en een eigen analyse van openbare beschikkingen die de Inspectie Leefomgeving en Transport afgeeft. 

Volgens milieu-experts is dat problematisch, omdat de gevolgen van ‘gebiedsvreemd materiaal’ voor de waterkwaliteit niet altijd duidelijk zijn. Ook schiet de controle op de mate van vervuiling bij geïmporteerde grond soms tekort, en is er te weinig erkenning voor de ecologische waarde van de soms wel tientallen meters diepe zandwinputten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland