Volledig scherm
PREMIUM
Het gesneuvelde college van burgemeester en wethouders van de gemeente Buren. © Raphaël Drent

Waardering, al is het maar in de vorm van rust

blogEr is wéér geruzie, weer gerommel, weer ellende. Een jaar of vijf volg ik nu de gemeente Buren en het is al de tweede keer dat er een college valt. 

Quote

Voor een vrijwilli­gers­ver­goe­ding ploegen zij zich door forse dossiers, nemen ze verantwoor­de­lijk­heid en krijgen ze bakken commentaar over zich heen

Rinke den Os, De Gelderlander
Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Tiel 28-11-2017 Medewerkers journalisten Rinke den Os redactie De Gelderlander iov De Gelderlander Foto Raphael Drent, Tiel. © Foto Raphael Drent

Inwoners interesseert het geen bal. Het gewone leven gaat toch wel door. En dat klopt natuurlijk ook wel. Toch blijft er ook werk liggen. Belangrijk werk: Gaan we voor onze inwoners toch nog die sporthal neerzetten? Hoe organiseren we de bibliotheekfunctie in onze gemeente? Zaken die inwoners uiteindelijk vrij direct raken.

In Buren en Lienden vroeg ik van de week willekeurige voorbijgangers of ze weet hadden van de crisis. Nee, dat hadden ze niet. Best een wake up-call voor mij als journalist. Zo belangrijk vindt men de lokale politiek niet.

Politiek an sich is voor velen echt een ver-van-mijn-bed-show. En hoe graag Buren het ook anders wil, men ervaart de gemeente als groot, onpersoonlijk en ver weg.

Een meneer uit Lienden verwoordde het van de week als volgt op straat: ,,Ik stem niet op een partij, maar op een persoon. Maar in Buren ken ik niemand waar ik vertrouwen in heb.’’ En vervolgens grinnikend: ,,Wel een hoop waar ik géén vertrouwen in heb.’’

Ik lachte. Later besefte ik dat dat misschien wel een mening van velen is. Het maakte dat ik even wat medelijden kreeg met de 21 mensen die maandelijks samenkomen in de raadzaal van Maurik. Voor een vrijwilligersvergoeding ploegen zij zich door forse dossiers, nemen ze verantwoordelijkheid en krijgen ze bakken commentaar over zich heen. Natuurlijk, daar kiezen ze zelf voor, dat weet ik ook wel. Maar ik gun ze iets meer waardering. Al is het maar in de vorm van een rustig, succesvol vervolg van hun raadsperiode.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland