Volledig scherm
PREMIUM
Een vrachtschip baant zich tussen Ooij en Gendt door de mist een weg richting Duitsland. Archieffoto. © Unknown

Was ongeluk bij spoorbrug Zaltbommel te voorkomen? ‘Schipper gebruik uw gezond verstand’

NIJMEGEN / ZALTBOMMEL - Het varen met gevaarlijke stoffen moet bij dichte mist aan banden worden gelegd, adviseerde de Onderzoeksraad na het scheepsongeluk bij de stuw van Grave. De minister nam het advies niet over. Donderdag ging het in Zaltbommel op de Waal fout.

Varen bij mist blijft gevaarlijk. Zeker op de Waal, de drukst bevaren rivier van Nederland. Donderdagochtend voer een Duitse tanker met gevaarlijke stoffen op de Waal bij Zaltbommel in dichte mist tegen de pijler van een spoorbrug. Het ongeluk leverde geen grote problemen op.

Slecht zicht? Schipper gebruik uw gezond verstand, zegt rivierbeheerder Rijkswaterstaat. Varen met slecht zicht is op de grote rivieren alleen toegestaan als het schip beschikt over een goedgekeurde radar. Een marifoon aan boord is verplicht, zodat met andere schepen kan worden gecommuniceerd. 

Schippers die zonder radar varen en overvallen worden door mist, moeten zo veel mogelijk stuurboordwal (rechts) varen en buiten de vaargeul gaan liggen. Totdat de mist is opgetrokken. Bij naderende schepen moeten zij een geluidssein geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland