Volledig scherm
Een hoge Waal bij Varik. © Foto Jan Bouwhuis

Wat komt de minister doen in Varik?

VARIK - Minister Cora van Nieuwenhuizen komt maandag op bezoek in Varik en Heesselt. Kernvraag tijdens haar bezoek: moet er een nevengeul komen of niet?  

Volledig scherm
De nevengeul bij Varik, zoals het moet worden. © Rik Bors

De provincie en Rijkswaterstaat lanceerden een paar jaar geleden een plan voor een nevengeul bij de twee dorpen. De Waal maakt bij Varik en Heesselt een bocht. Door die bocht af te snijden,  achter de twee dorpen langs, kan het waterpeil lager worden gemaakt. Volgens de provincie kan die daling tot 40 centimeter oplopen. De bewoners zien vooral gevaren: als het water hoog staat, wonen ze in een badkuip, omringd door hoge dijken.  En als er dan water onder de dijk doorsijpelt, zitten ze mogelijk als ratten in de val.

Tweede oplossing

 De protesten hebben er voor gezorgd dat er een tweede oplossing op tafel ligt: het graven van geulen in de uiterwaarden, gecombineerd met het verhogen van de dijken. Uit onderzoek is gebleken dat dit een goed alternatief is. De bewoners kunnen daar wel mee leven. 

Nieuw

Minister Van Nieuwenhuizen is nieuw en kent dit onderwerp nog niet goed. Ze komt luisteren naar bewoners en naar bestuurders uit de regio die zich met de zaak bezig houden. Die bestuurders zitten samen in een stuurgroep en zouden eigenlijk donderdag een advies aan de minister uitbrengen. Ze hebben dat uitgesteld, omdat ze eerst met de minister willen praten, zeggen ze. Nadat ze met haar gesproken hebben, komt het advies volgende week alsnog. Tegenstanders hebben aangekondigd dat ze het bezoek zullen aangrijpen voor een protest tegen de geul.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland