Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Rutger Van Der Zalm

'We wachten af tot het rondje met de hond weer kan’

columnHet hoogwater is al niet zo bijzonder meer. Toen we het twee jaar geleden voor het eerst meemaakten, de uiterwaarden die langzaam vol liepen, konden we ieder uur wel even de deur uitlopen.

Om op de dijk te gaan staan, wijzen, foto’s maken met de telefoon (zodat je daar dan weer een animatie van kon maken, zoals je vroeger in de hoek van je notitieboekje wel eens een rennend mannetje tekende), maar dit jaar is het spannende er wel af.

Het enige nieuwe avontuur (om naar te kijken, hoor, zelf maakten we niets mee) lag in het verplaatsen van de nieuwgekomen grazers, van de uitgestrekte uiterwaarden naar de speciaal voor hen opgehoogde terp, op de plek ongeveer waar vroeger de steenfabriek bij Heesselt moet hebben gestaan.

De eerste nacht stonden de runderen als misthoorns te loeien, en we hadden medelijden met die verwarde en vast angstige beesten, én met de gezinnen die daar hun buitendijkse huizen hadden staan en niet om die extra bewoners hadden gevraagd.

De Konikspaarden hoorde je niet, in ieder geval niet vanaf onze plek achter de dijk, maar ze stonden wel netjes apart op die terp, ieder een eigen helft: paarden links, runderen rechts.

De andere vaste gasten van de uiterwaarden, de Shetlandpony’s van A., werden zonder al te veel gemopper van hun kant in de wagen geladen en binnendijks neergezet; we zagen ze staan op hun vaste reserveveldje van de week.

Het was al niet bijzonder meer, zo snel vind je kennelijk iets gewoon, en we zuchtten even omdat we ons vaste rondje met de hond niet konden lopen, maar het was toch een mooi gezicht, dat waren we wel eens. Die vlakte van water waar links en rechts een boompje uitstak, de schuimkoppen tijdens die storm-met-een-naam.

En het is gewoon niet anders. We wachten rustig af tot het rondje met de hond weer kan.

Walter van den Berg

Columnist Walter van den Berg schrijft boeken en is inwoner van Heesselt. De dijken en uiterwaarden van Rivierenland figureren vaak in zijn columns.
Klik voor eerdere columns

Rivierenland