Volledig scherm
Bevlogen docenten Marco Baars (r) en collega Eric van der Donk (l) organiseerden eerder op Lek en Linge gratis een toegankelijke lezing over het Midden-Oosten. © Liesbeth Wattimury

Weer een Culemborgse leraar in de race voor titel 'Geschiedenisleraar van het Jaar'

CULEMBORG - Wordt Marco Baars na zijn collega Eric van der Donk de tweede docent van ORS Lek en Linge in Culemborg die de titel Geschiedenisleraar van het Jaar krijgt? Hij maakt in elk geval goede kans, want Baars is een van de vijftien genomineerden. Een wondertje, vindt hij zelf.

,,Het is wat om op je 56ste en met 32 jaar onderwijservaring als toptalent te worden aangeduid’’, lacht Baars, terwijl hij verwijst naar de motivatie van de jury. ,,Ik wist er niets van, tot de collegas van de sectie met een bos bloemen in de klas verschenen. De leerlingen hebben dit voorgekookt en het is onderschreven door iemand van school, zo gaat die nominatie in zijn werk. Maar het is natuurlijk een grote eer.’’ 

Baars is de enige kandidaat uit Midden-Nederland.

De verkiezing Geschiedenisleraar van het Jaar is een prijs die het Rijksmuseum, in samenwerking met NTR en Nationaal Archief, dit jaar voor de vijfde keer uitreikt. Doel is het belang van het vak geschiedenis te onderstrepen. De kanshebbers zijn geselecteerd door een vakjury onder leiding van Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum. De winnaar wordt 27 oktober bekendgemaakt. Voor die tijd moeten de kandidaten zich presenteren.

Man van het avontuur

Baars kent het hele circus van dichtbij, dankzij Eric van der Donk. Die won in 2014 de eerste titel. Dat Baars, historicus en tevens reisboekenauteur, nu onder de aandacht van de jury is gebracht, is eigenlijk logisch. Waar Van den Donk werd geprezen als ‘de meest complete docent, zowel in historische kennis als in didactisch inzicht, is Baars voor leerlingen die hem meemaken de man van het avontuur. 

In 1989 - hij werkte nog op een andere school - reisde hij daags na de val van de Berlijnse muur met een groep leerlingen oostwaarts om het zelf mee te maken. Bij Lek en Linge, waar hij 26 jaar werkt, is hij vrijwel jaarlijks bezig met grote theaterproducties rond historische themas. Daarvoor reist hij met de deelnemende leerlingen zo nodig de hele wereld over.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland