Volledig scherm
PREMIUM
Sneeuwpret in de Tielse wijk Passewaay. © William Hoogteyling

Winterpauze

COLUMNDe winters van weleer, wat duurden ze soms lang! Vooral in de eerste weken van het jaar ging vaak een hoop tijd zitten. Daarom noemden mensen januari vroeger ‘een lange maand’.

Tergend traag verliepen de uren en de dagen, vaak gehuld in nevel en mist, rekten zich op tot een eeuwigheid, alsof het jaar maar niet op gang wilde komen. Zelfs de natuur hield haar adem in. Behalve een enkele kraai zag je geen vogel en bomen en struiken piekerden er niet over om al knoppen of bladeren te vormen. 

Dat waren nog eens winters. Ze boden de mensen rustig de gelegenheid de administratie van het afgelopen jaar af te werken. En wie geen boekhouding hoefde te doen, kon ’s winters vaak urenlang mijmerend in de vlammen van de hout- of kolenkachel zitten staren om de tussentijdse balans van zijn leven op te maken.

Met zulke nostalgische gedachten liep ik afgelopen maandag in een aangename lentezon onder een blauwe hemel over de dijk langs de Waal. In de tuin had ik al wat blaadjes aan de bessenstruik gezien en vogeltjes van velerlei pluimage – nou ja, nog geen zwaluwen - vlogen kwetterend een stukje met me op. 

Klimaatverandering. Er zijn nog steeds mensen die denken dat het wel meevalt met de opwarming van de aarde, maar hier in Nederland plukken we er de vruchten al van.

Vooralsnog zijn het geen wrange vruchten, al was het maar omdat als gevolg van de opwarming van de aarde de stookkosten (en daarmee CO2-uitstoot) binnen de perken blijven. Toch vind ik het soms jammer dat er geen kou, mist, nevel en sneeuw meer zijn die hartje winter je belevingswereld piepend en krakend tot stilstand brengen, zodat je, zodra het jaar een paar weken op streek is, met nieuw elan van start kunt gaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland