Volledig scherm
© Frank de Roo

Ziekelijke gewoontes

blogDe reacties op het rookverbod op het terrein van ziekenhuis Rivierenland zijn weer helemaal niet overtrokken: 'Het wordt steeds gekker in dit land', 'Straks mogen we ook niet meer ademen'. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Als ik eerlijk ben, heb ik er zelf ook last van. Dat ik bij het minste geringste ongeremd begin te foeteren en groteske vergelij­kin­gen maak.

Menno Provoost

Ik snap het wel: het raakt aan de vrijheden van een mens en als oud-roker weet ik maar al te goed hoezeer je aan je sigaretje verslingerd kan zijn. Ik heb na bijna vier jaar nog altijd momenten dat het water me in de mond loopt bij de gedachte.

Het is een bijzonder ziekelijke gewoonte. Zij die eraan lijden moeten met begrip, informatie, hulp, begeleiding en zachte dwang tegemoet getreden worden. Verbieden en vermanen werkt meestal averechts. Maar zo'n verbod is dan ook niet voor hen bedoeld, maar voor mensen met maagdelijke longen, nu en in de toekomst. Die kankerstok wordt langzaam maar zeker uit het dagelijks leven verbannen en dat is maar goed ook.

Enorm overtrokken reageren op ieder dingetje dat je even niet zint, begint ook een ziekelijke gewoonte binnen ons volk te worden. Of het nou om een rookverbod gaat, een corsoparcours, dat iemand je niet direct de service verleent die je verlangt: men blaast me toch hoog van de toren.

Als ik eerlijk ben, heb ik er zelf ook last van. Dat ik bij het minste geringste ongeremd begin te foeteren en groteske vergelijkingen maak. Als ik dat achteraf met enige schaamte vertel aan mijn Afrikaanse vriendin, vraagt ze of ik mijn excuses heb aangeboden. Ze is veel beschaafder dan ik.

'We komen er samen wel uit', propageerde SIRE eind vorige eeuw. Als campagne was het geloof ik niet erg geslaagd, maar als motto een uitstekend uitgangspunt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland