Marc Hendriks (links) en Paul Verploegen in het Tielse Ziekenhuis.
Volledig scherm
Marc Hendriks (links) en Paul Verploegen in het Tielse Ziekenhuis. © William Hoogteyling

Ziekenhuis strijdt voor HBO in Tiel

TIEL - Het kan de streek en het Tielse ziekenhuis goed doen: een hbo-opleiding in de regio. Er zijn nog hobbels te nemen, maar de plannen zijn serieus.

Ziekenhuis Rivierenland (ZRT) wil in Tiel een hbo-opleiding Verpleegkunde opzetten en voert daarover serieuze gesprekken met de Christelijke Hogeschool van Ede. Die onderwijsinstelling heeft volgens ZRT wel oren naar het plan om in Tiel een dependance te openen. Volgens Paul Verploegen en Marc Hendriks -zij vormen samen de raad van bestuur van het ziekenhuis - zou de vestiging van een Hogeschool in de stad voor zowel de regio als het ziekenhuis veel goeds kunnen betekenen.

Geen Hbo'ers; regio minder gezond

,,Wanneer jongeren na hun middelbare school doorstromen naar een hbo of een universiteit, moeten ze voor die opleiding buiten de regio zijn. Ze trekken naar Nijmegen, Utrecht of Amsterdam en binden zich aan zo'n stad. Ze komen zelden terug naar deze regio’’, stelt Hendriks.

Archieffoto op de intensive care
Volledig scherm
Archieffoto op de intensive care © Frank de Roo

Het aantrekken van hoger onderwijs staat in de regio al langer op de agenda. Het ontbreken daarvan zien ook Verploegen en Hendriks als een gebrek. Het feit dat hoger opgeleiden veelal uit de regio vertrekken, helpt niet mee aan de verbetering van de sociaal economische status van Rivierenland. Factoren als armoede en laaggeletterdheid drukken - in deze regio bovengemiddeld - een stempel op gezondheid van inwoners. 

Meer gekwalificeerd personeel

Door te investeren in preventie wil ZRT bijdragen aan een gezondere regio. De inspanning om hoger onderwijs aan te trekken is daar een voorbeeld van.

Tegelijk zou het ziekenhuis zelf ook gebaat zijn bij de aanwezigheid van meer hoog opgeleiden in de omgeving. Verploegen: ,,Landelijk is er een tekort aan hoog opgeleide verpleegkundigen. Met de aanwezigheid van een hbo-v in Tiel hopen we meer hoog opgeleiden in de regio te houden. Ons levert dat in de toekomst meer gekwalificeerd personeel op.’’

Hoog opgeleiden onmisbaar

Hbo'ers zijn voor het ziekenhuis tegenwoordig onmisbaar. ,,Vooral omdat de zorg complexer is geworden’’, stelt Verploegen. Medewerkers met een diploma van de Hogeschool zijn een belangrijke schakel waar het gaat om het coördineren van zorg rond de patiënt. Die heeft tegenwoordig in een kortere opnametijd te maken met veel verschillende deskundigen en afdelingen in het ziekenhuis. 

Rivierenland